El nombre de persones que ha visitat el Berguedà el 2024 ha incrementat lleugerament respecte de l'any anterior, si bé aquests han pernoctat menys i han fet menys despesa en oci i alimentació. Aquestes són algunes de les observacions que s'extreuen de l'Informe anual de l'activitat turística 2024 al Berguedà, publicat pel Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona, en el qual també es descriu un increment de places i establiments turístics, del preu mitjà de comercialització dels serveis d'allotjament i un augment del 6,5% del recapte de la taxa turística a la comarca l'any passat.
Segons les dades fetes públiques per la Diputació de Barcelona, 453.386 persones s'han allotjat al Berguedà durant el 2024, un 0,8% més que l'any anterior, però sense igualar el més de mig milió que ho van fer el 2022. En aquest sentit, han disminuït per segon any consecutiu el nombre de pernoctacions, que es van situar en les 1.166.052 al llarg del 2024. D'aquesta manera, la mitjana de les estades va ser de 2,6 nits.
Pel que fa a la tipologia de visitant, el 90,8% dels viatgers és d'origen estatal, dels quals el 96,1% són catalans. Altres regions espanyoles amb més volum de turistes són la Comunitat de Madrid, País Valencià i País Basc. Pel que fa als estrangers, provenen majoritàriament de França, Alemanya i Països Baixos. L'estadística també mostra que el 86,5% dels turistes visiten el Berguedà per oci, dels quals un 48,1% s'acompanya de la família. A més, el 57,9% són repetidors. En aquest sentit, cal destacar que, mentre que els turistes domèstics redueixen el nombre de nits d’estada, els estrangers les incrementen, passant-hi 2,5 i 2,9 de mitjana, respectivament.
En relació amb el tipus d'allotjament escollit, els HUT (habitatges d'ús turístic) són els més habituals al Berguedà, amb un 59,5% de l'oferta, seguida del turisme rural (28,3%). De fet, la mateixa estadística posa de manifest un augment del 9,2% del nombre d'establiments d'allotjament turístic a la comarca respecte de l'any anterior, situant-se en 615 el 2024. En conseqüència, augmenten el nombre de places un 2,4%, fins a les 13.326.
Encariment de l'allotjament i menys inversió en activitats complementàries
Aprofundint en l'aspecte econòmic, les dades recopilades en l'Informe anual de l'activitat turística posen de manifest que el preu mitjà de comercialització en pràcticament totes les tipologies d'allotjament ha anat a l'alça el darrer any. L'únic que ha minvat, de mitjana, és el preu de la parcel·la dels càmpings, que ha baixat un 3,9% i se situa per sota dels 25 euros. En canvi, els mateixos càmpings han ofert els bungalows un 15,4% més cares que el 2023, superant els 90 euros. Els hotels, observant el preu d'una habitació mitjana, han incrementat un 2,6% i freguen els 74 euros de mitjana. Finalment, les cases rurals s'han encarit un 2,6% i costen uns 311 euros el conjunt de l'immoble, i quasi 80 euros l'habitació (+7,1%).
De la mateixa manera, el recapte de la taxa turística ha crescut un 6,5% al Berguedà el 2024, amb un ingrés total de 178.077 euros. Aquesta xifra suposa l'1,7% dels més de 10 milions recaptats al considerat com entorn de Barcelona, i que contempla el conjunt de la província a excepció de la comarca del Barcelonès.
Finalment, sobre la despesa feta pels turistes, l'estadística de la Diputació fa referència a un augment del 3% de la inversió per persona en la seva estada a la comarca, que se situa en 189,5 euros. De fet, en el desglòs per concepte es determina que més de la meitat (54%) de la inversió es destina a fer front al pagament de l'allotjament, limitant la capacitat econòmica per a finalitats més enllà de la mateixa estada. És a dir, que la despesa per persona i nit en elements com el transport intern, l'alimentació, l'oci i les compres ha disminuït notablement: un 30,3%. El 2024, els turistes es van gastar 19,1 euros per a aquests capítols, sobretot en menjar i beguda (88,6%), i amb escassos 3,2% en entreteniment i cultura i 6% en compres.