Les XII Jornades de les Colònies Industrials parlaran de la Via Verda i la rehabilitació dels nuclis

L'agenda d'actes arrenca dissabte i a més de les ponències, també inclou una representació teatral i una bicicletada popular

Publicat el 16 d’octubre de 2024 a les 11:45
Actualitzat el 16 d’octubre de 2024 a les 11:50

La XIIa edició de les Jornades de les Colònies Industrials del Berguedà tornen aquest octubre amb una programació de tres dies en dos cap de setmana diferents. Les temàtiques principals d'aquest 2024 seran la connexió de la Via Verda del Llobregat i la vida actual als nuclis de les colònies, si bé també s'hi han inclòs una representació teatral i una bicicletada popular.

L'agenda d'actes donarà el tret de sortida aquest dissabte, 19 d'octubre, amb el seminari al voltant de la Via Verda del Llobregat a l'antiga estació de Cal Vidal (09.30 hores). "L'aposta actual és disposar d'una via adaptada entre les diferents colònies amb els nuclis de població, per fomentar una mobilitat sostenible", assenyalen des de l'organització. Per aquest motiu, la primera xerrada del dia -després de la benvinguda de l'alcaldessa de Puig-reig, Eva Serra- serà al voltant de l'Estratègia catalana de la bicicleta 2025, i més concretament, el desenvolupament de la Via Verda entre Cal Rosal i Navàs. La presentació serà a càrrec de Xavier Campillo, especialista en l'estudi de camins i membre del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà. També debatran respecte de les iniciatives actuals els alcaldes de Gironella, David Font; Olvan, Sebastià Prat; Casserres, Eduard Subirana; i el conseller comarcal de Colònies Industrials, Josep Parera.

El programa es reprendrà, després d'una pausa pel cafè, a les 12.00 hores amb l'exposició de les diferents propostes de la gerència de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona al voltant de l'adaptació de les carreteres locals per a vianants i bicicletes, i continuarà amb la presentació del disseny de la Via Verda del Llobregat a càrrec de Xavier Martín i Guillem Canudas, arquitectes de l’estudi Arquitectura Sideral. La matinal clourà amb un debat obert entre els assistents, per extreure les conclusions conjuntes a les iniciatives sobre mobilitat sostenible a l'eix de l'Alt Llobregat. Per culminar la primera data de l'agenda, el Museu de la Colònia Vidal ha programat una sessió de teatre: Assange. El poder de la informació. L'obra parla dels esdeveniments viscuts per Julian Assange des de la seva arribada a l'ambaixada de l'Equador a Londres, el juny de 2012. La representació serà a les 19.30 hores i les entrades tenen un preu de 10 euros.

Per tal d'escenificar el valor de la Via Verda del carrilet per a ciclistes i vianants, el 20 d'octubre es durà a terme una bicicletada familiar des del nucli de Puig-reig i fins a l'antiga estació de Cal Vidal. L'objectiu de l'acció és "reivindicar l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport habitual: ja sigui per anar a la feina, a comprar o a l'escola, a més de ser també una activitat física saludable". La sortida serà a les 11.00 hores des del passeig de la Via i seguirà l'antiga via del tren, amb una arribada estimada a l'estació a les 12.00 hores. La tornada seguirà el mateix traçat, novament en comitiva, a partir de les 13.00 hores.

La tercera i última jornada serà el 26 d'octubre, i versarà sobre la vida actual a les colònies industrials i els projectes de rehabilitació d'habitatge en aquests nuclis. Les activitats es desenvoluparan en dues sessions diferents. La primera serà a la Torre Nova de Cal Pons, entre les 09.30 i les 14.00 hores. Després de la introducció de la historiadora Rosa Serra, hi haurà una exposició amb representants de les associacions de veïns de Cal Rosal, la Plana, l'Ametlla de Casserres, Viladomiu Vell, Viladomiu Nou, el Guixaró, Cal Prat, Cal PonsCal Riera i l’Ametlla de Merola, sobre l’estat de cada colònia. A continuació, es presentaran algunes actuacions i iniciatives singulars, com és el cas de Cal Marçal (a càrrec de Pere Viladomiu) i Cal Vidal (amb el projecte cooperatiu Vidàlia).

La darrera fracció del matí, a partir de les 12.00 i fins al final, l'ocuparan la presentació del pla de rehabilitació d'habitatges de la colònia osonenca de Borgonyà, amb l'arquitecte autor del projecte, Jordi Rogent; la compareixença al voltant del  suport de la Diputació de Barcelona a les polítiques d'habitatge dels petits municipis amb la responsable jurídica de l'Oficina de la Gerència d'Urbanisme i Habitatge, Isabel Ezpeleta; i la cloenda amb el debat conjunt i sintetització de les conclusions dels assistents. L'última proposta del dia i el conjunt de l'agenda d'activitats serà la visita als habitatges en rehabilitació de Cal Marçal, en un recorregut guiat pels diferents edificis en rehabilitació amb els responsables de l’empresa gestora de la colònia.

L'organització de les Jornades de les Colònies Industrials del Berguedà del 2024 és a càrrec de l'Associació d'Amics de les Colònies Industrials de l'Alt Llobregat i el Museu de la Colònia Vidal, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puig-reig i la Diputació de Barcelona.