«Aspirem a un passat rehabilitat a les colònies, perquè si no s'hi fa res, s'ensorraran i s'esborrarà part de la història»

Jesús Subirats està implicat al Vieerfest des de l'inici de la mostra i destaca el valor patrimonial de les colònies industrials de Puig-reig

Jesús Subirats, membre de l'organització del Vieerfest
Jesús Subirats, membre de l'organització del Vieerfest | Vieerfest
04 de maig del 2024
Actualitzat el 06 de maig a les 10:17h

Jesús Subirats i Alba Santamaria van idear el Vieerfest des de l'Ajuntament de Puig-reig, com a regidors. Ara que ja no és un càrrec electe, Subirats s'hi ha mantingut vinculat com a part de l'organització, ja que si bé es tracta d'un projecte del consistori, hi ha un grup de persones externes que l'empenten any rere any i li donen forma. Aquest diumenge, torna a fer aturada a Cal Prat, una de les set colònies del municipi del Baix Berguedà, per mostrar el seu procés de rehabilitació des que va acollir el festival en la seva segona edició. Ara ja en van vuit, però l'essència continua sent la mateixa: donar a conèixer el patrimoni, amb l'atractiu i l'excusa de trobar-hi una mostra que uneix gastronomia i cultura.

Com el seu nom bé indica, el vi i la cervesa són actors principals de la proposta. I és que, en el moment que va néixer, "vivíem el boom de la cervesa artesana i va coincidir que a Puig-reig tenim un elaborador, així que vam pensar a fer això", a banda d'incorporar el vi perquè "estem molt a prop del Pla del Bages i, fins a l'arribada de la fil·loxera, també hem tingut vinyes". L'estructura va quedar clara: "Que la gent pensi que és una mena de festa de la cervesa, que realment no ho és", descriu Subirats, que referma que "el primer objectiu del Vieerfest és descobrir un lloc nou i, en concret, el seu patrimoni".

Es tracta de les colònies industrials, vestigi de la industrialització al Berguedà i nuclis que, Puig-reig, pot presumir de ser el municipi berguedà que més en té. "Són set colònies al llarg de nou quilòmetres, i en tenim de molts tipus: n’hi ha que tenen molta vitalitat, i altres que s'han buidat; n’hi ha que són privades, i altres que no", comparteix, incidint que aquesta diversitat ha ajudat a enfocar el fil temàtic any rere any. Precisament, la revitalització de Cal Prat és el que enguany es posa en relleu, ja que tal com explica Subirats, "aquesta colònia s'ha sabut transformar de mica en mica i sap en què es vol convertir". En concret, des de l'organització apunten que "s’ha rehabilitat habitatge sense destruir-lo" fent uns treballs exhaustius com el de la Torre de l'Amo, que s'ha recuperat "conservant les façanes i l’estètica interior, però separant-ho en diferents habitatges". A més, aquesta vitalitat a l'alça també es fa plausible amb la creació d'altres propostes, com la d'una petita escola, el local d’assaig de la Polifònica de Puig-reig, o la reconversió de la fàbrica perquè hi hagi més empreses. "Pensem que aquest és el futur, i per això anem allà, per reivindicar-lo", assevera Subirats.

Ara bé, per aconseguir aquest futur, calen uns recursos que no estan a l'abast de l'administració local: "L'Ajuntament sol segur que no té els diners per fer-hi el que cal, i els òrgans supramunicipals no s’hi han fixat". D'aquesta manera, des de la comissió organitzativa estan convençuts que, apropant la gent, hi ha més possibilitats que "la gent de Puig-reig i el Berguedà s’ho senti seu" i, en conseqüència, es pugui optar a més recursos per mantenir vius aquests espais. En definitiva, Subirats declara que "aspirem a un passat rehabilitat a les colònies", advertint que "si no s'hi fa res, s'ensorraran i s'esborrarà part de la història". Un passat molt arrelat a les famílies del Baix Berguedà, ja que segons considera que, "qui més qui menys, tothom hi té una implicació emocional perquè els pares, els avis o els besavis, segur que hi ha algú de la família que hi va treballar".

Una mostra consolidada

Pel que fa al futur de la mostra, Jesús Subirats considera que "el nostre somni ja s'ha complert, i és que la gent ja espera la mostra". "Va ser tota una aposta, però tothom s'ho ha agafat amb moltes ganes", celebra, afegint que "hem posat al calendari berguedà aquesta festa". De fet, Subirats confirma que "el Vieerfest ha anat creixent cada any, i estem molt contents amb la participació que hi ha", destacant que s'ha aconseguit la fita que sigui un espai obert a tothom, amb oferta "tant per la persona de 85 anys que vol acostar-se a veure què passa, com per la família amb nens petits, que trobaran jocs per distreure's". 

En tot cas, la situació actual és l'òptima i més còmoda per l'organització. "Sí, hem crescut i força, però estem bé aquí", declara al respecte Subirats, que valora que "no tindria massa sentit convertir una colònia en una mena de plató de cine per un dia, mostrant quelcom que no tingui res a veure amb el seu dia a dia". Defugen, doncs, de "macrofestivals".

Amb tot, l'organització compta les hores per començar a donar la benvinguda als primers assistents del Vieerfest d'aquest 2024, on es podrà gaudir de les propostes de quatre cerveseres (Grenyut, The Anti-pàtiks, The Goats, i Albera), una selecció de vins de mínima intervenció de Victòria Vins, altres begudes d'Els Terrers, una oferta ampliada de restauració (Casa Madriles, Cansaladeria Cal Feliu, Formatgeria Cal Music i Clàudia Font), i les actuacions i música de la Polifònica de Puig-reig, DJ Neipa, M.I.M.W., The Fulfilleds i DJ JB 78. "El gran alicient del Vieerfest és sempre passar un bon dia", conclou Subirats.