Confirmat: el Banc Sabadell aprova el trasllat a Alacant

El consell d'administració de l'entitat aprova el canvi de domicili social arran dels efectes de l'1-O i assegura que no comportarà moviments d'empleats | Adicae acusa l'entitat d'usar el procés per "ocultar" la seva situació econòmica "difícil" i la Intersindical-CSC denuncia la passivitat de CCOO i UGT per evitar la mesura

Publicat el 05 d’octubre de 2017 a les 16:15
El consell d'administració de Banc Sabadell ha aprovat finalment el trasllat del domicili social a Alacant. L'objectiu del canvi -la decisió es produeix just després de l'1-O- seria garantir la seguretat jurídica que proporciona el marc regulador del Banc Central Europeu (BCE).

El trasllat de la seu social de Banc Sabadell podria efectuar-se en hores un cop s'hagi rebut "llum verda" per part del consell d'administració de l'entitat, sense necessitat de convocar una junta extraordinària d'accionistes, ja que, els estatuts de l'entitat catalana així ho contemplen. D'aquesta manera, el banc s'avançaria a la celebració del ple del Parlament de Catalunya del proper dilluns, en el qual es podria aprovar la declaració unilateral d'independència de Catalunya després del referèndum celebrat diumenge passat.

Segons el comunicat de l'entitat financera, l'objectiu és "protegir els interessos" dels seus "clients, accionistes i empleats", però assegura que "continuarà desenvolupant amb absoluta normalitat la seva activitat al servei de les empreses i les famílies en tots els territoris en els quals és present sota la supervisió del Banc Central Europeu i la regulació de l'Autoritat Bancària Europea". Així mateix, assenyala que "el trasllat de domicili social no comporta moviment d'empleats, atès que l'entitat disposa de seus corporatives i operatives en diverses ciutats d'Espanya i del Regne Unit".

Mesura arran dels moviments de l'Íbex35

Entre les ciutats candidates a acollir el domicili social de Sabadell hi havia, a banda d'Alcant, Madrid i Oviedo, que els serveis centrals de l'entitat, en qualsevol cas, seguirien ubicats a Barcelona. Les fonts consultades, explica Europa Press, han assegurat que la posició de liquiditat del banc no s'ha vist afectada per la incertesa política i econòmica a Catalunya, tot i que sí reconeixen que la volatilitat experimentada durant les últimes sessions borsàries ha despertat certa preocupació a l'entitat.

L'Íbex 35, el selectiu de la borsa espanyola que va tancar aquest dimecres amb la caiguda més important (-2,85%) des del 24 de juny de l'any passat amb el Brexit, ha obert de nou amb número vermells i s'ha deixat el 0,38%, situant l'índex en 9.926 punts. Tot i aquest descens inicial, en els primers minuts de la sessió, l'indicador recuperava el color verd superant la línia dels 10.000 punts. El Banc Sabadell s'ha disparat més d'un 3% en borsa després de conèixer-se que el seu consell d'administració es reunirà per analitzar el canvi del seu domicili social.

Crítiques des d'associacions i sindicats

De fet, l'Associació d'Usuaris de Bancs i Caixes Adicae ha acusat Banc Sabadell d'utilitzar el procés d'independència per "ocultar" la situació econòmica "difícil" que l'entitat travessa "fa anys". A parer de l'associació, la decisió de l'entitat, és "unilateral", "arbitrària" i "de caràcter polític", ja que, segons el seu president, Manuel Pardos, no hi ha "cap altra raó" que justifiqui la decisió del canvi de seu. Pardos ha recordat que els dipòsits estan garantits fins als 100.000 euros tant per la normativa estatal com per l'europea, per la qual cosa, resulta "injustificable" l'alarma social "generada" i a la qual han contribuït els anuncis "extemporanis" dels dirigents del Banc Sabadell i també de CaixaBank.

Al seu torn, la Intersindical-CSC -la segona força sindical de l'entitat a Catalunya- ha emès un comunicat en què lamenta que el banc "se sumi a l'estratègia instigada per l'estat espanyol, tot girant l'esquena a més d'un segle d'història de l'entitat i al seu arrelament al país" i afirma que la decisió se situa "dins de coordenades clarament polítiques". Així, el sindicat independentista lamenta que el secretari general de CCOO, Unai Sordo, faci "acompanyament de la política de la por" en afirmar que veu "d'absolut sentit comú" el trasllat i denuncia "la passivitat dels dos sindicats majoritaris espanyols, situats obertament a favor del règim del 1978 i sords al què la població catalana expressà a les urnes el passat 1 d'octubre".

Canvis de seu, però no trasllats d'empreses

El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ja va afirmar després de l'11 de setembre d'enguany que hi hauria canvis de domicili d'empreses amb seu social a Catalunya. En aquest sentit, va aclarir que només parlava de "canvis de domicili només nominals" però no moure l'estructura empresarial "perquè, al final, hi ha unes inversions fetes i un entorn que ha propiciat que s'hagin fet aquestes inversions".
 

Edifici corporatiu del Banc de Sabadell a Barcelona Foto: ACN