L'Any Desvalls portarà per tot el territori la figura del militar combatent el 1714

El programa inclou conferències, actes de recreació històrica, actes institucionals, un simposi dedicat a la figura de l’homenatjat i una exposició itinerant, entre d’altres

  • Recreació de la batalla de Talamanca de l'any 2014 | Any Desvalls -
Publicat el 29 de juny de 2024 a les 15:16
Actualitzat el 29 de juny de 2024 a les 15:28

L'any Desvalls es va presentar oficialment ahir a la tarda a l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya. Aquesta commemoració, promoguda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es fa amb motiu dels 300 anys de la mort d’Antoni Desvalls i de Vergós, Marquès del Poal, destacat militar català que combaté en favor de la causa austriacista durant el conflicte successori del 1701-1715.

El programa complet de la commemoració, que es pot consultar a la web del Departament de Cultura, inclou conferències, actes de recreació històrica, actes institucionals, un simposi dedicat a la figura de l’homenatjat i una exposició itinerant, entre d’altres. Es tracta d’una agenda encara oberta perquè s’hi puguin anar sumant aquells ajuntaments i entitats que desitgin programar esdeveniments per recordar la figura d’Antoni Desvalls i de Vergós.

Aquesta presentació va comptar amb les intervencions d’Andreu Felip Ventura, director dels SSTT del Departament de Cultura a Barcelona, que va destacar el compromís dels SSTT del Departament de Cultura en fer possible la commemoració de l’Any Desvalls; Marc Clotet Nyffenegger, comissari de l’Any Desvalls, que va presentar els objectius i el programa d’actes de la commemoració; Josep Fernández Trabal, historiador i exarxiver de l’Arxiu Nacional de Catalunya, autor del llibre “Els Desvalls i Catalunya”, que va fer un repàs de la trajectòria de la família Desvalls al llarg de la història de Catalunya; i Francesc Serra i Sellarés, historiador i director dels SSTT del Departament de Cultura a la Catalunya Central, que va glossar les figures d’Antoni i Manuel Desvalls i els principals esdeveniments bèl·lics en els quals van participar.

Els actes de l'any Desvalls

El primer acte posterior a la presentació de l’Any Desvalls serà un reconeixement que es farà als germans Desvalls al castell del Poal, la seva casa natal, el pròxim dissabte dia 6 de juliol a les 19:00 h, que consistirà en una conferència de l’historiador Francesc Serra, que glossarà la trajectòria i importància dels personatges, juntament amb un concert ofert pel Quartet Teixidor. Després d'aquest, hi haurà actes durant el que resta d'any repartits per tot el territori. 

  • 6 de juliol. Homenatge als germans Desvalls. Conferència i concert. El Poal
  • 13 d'agost. La batalla de Talamanca. Acte institucional i recreació. Talamanca
  • 5 de setembre. Antoni Desvalls i de Vergós. Presentació exposició itinerant. Barcelona
  • 21 de setembre. Viurem lliures o morirem. Representació historicista. Cardona
  • 26 de setembre. Antoni Desvalls i de Vergós. Conferència. Barcelona
  • 5 d'octubre. La festa dels Miquelets. Recreació històrica. Olesa de Montserrat
  • 27 d'octubre. El conveni de l'Hospitalet. Recreació històrica. L'Hospitalet de Llobregat
  • 10 de novembre. El Matadegolla. Fira Barroca. Sant Quintí de Mediona
  • 14 de desembre. Antoni Desvalls. Simposi cultural. Manresa, Talamanca i Cardona
  • 26 de gener de 2025. Dia del soldat Català. Acte d'homenatge. Barcelona

La vida d'Antoni Desvalls

Nascut al castell de El Poal el 21 de febrer de 1666, Antoni Desvalls va rebre educació militar ja en la seva infantesa i va heretar el patrimoni familiar de ben jove. L’any 1692 va contraure matrimoni amb la noble barcelonina Antònia d’Alegre i de Càrcer i establí el domicili a Barcelona, fins que l’any 1697, arran de l'ocupació de la ciutat per part dels francesos, es traslladà a El Poal, on nasqueren els seus dos fills, Francesc (1700) i Manuel (1705).


De tendència clarament austriacista, l’any 1704, tant ell com el seu germà passaren a col·laborar activament a favor de la causa de l’arxiduc Carles. El 1705, després del desembarcament austriacista que acabà amb la presa de Barcelona, Antoni i Manuel reberen patents de coronel d’infanteria i l’encàrrec de posar sota l’obediència de l’arxiduc Carles els territoris de l’Urgell, la Segarra, el Segrià, la Ribagorça i la vall de Benasc, fet que acompliren amb diligència. Els seus esforços en favor de la causa li valgueren el títol de Marquès del Poal, que li fou concedit el 1706.


Durant el conflicte successori, ambdós germans esdevindran una peça clau de la defensa del territori enfront de les continuades ofensives borbòniques, destacant en la reorganització de les forces austriacistes de la frontera amb l’Aragó després de la desfeta d’Almansa, en els esforços per trencar els setges de Lleida (1707) i de Tortosa (1708) i participant en la defensa de la fortalesa de Cardona durant els mesos de novembre i desembre del 1711.


La seva contribució més important, però, es va produir durant l’anomenada Guerra dels Catalans (1713-14), quan Antoni Desvalls va ser nomenat Comandant de l’Exèrcit de l’Exterior pel comandant de les forces catalanes, Antonio de Villarroel. Des de Cardona i amb l’ajut del seu germà Manuel, Antoni Desvalls protagonitzà una intensa guerra de guerrilles en la que aconseguí atraure milers de soldats de les Dues Corones alleujant d’aquesta manera la pressió sobre l’assetjada Barcelona.


Amb la caiguda de Barcelona i Cardona, els germans Desvalls s’embarcaren cap a Gènova. Al cap d’uns mesos li fou reconeguda la condició d’exiliat. No tenim constància que Antoni Desvalls participés, com va fer el seu germà Manuel, a la Tercera Guerra Turca (1716-1718). I posteriorment va renunciar a liderar una invasió del territori català amb motiu de la Guerra de la Quàdruple Aliança (1718-20) per evitar més patiments als seus conciutadans. No va poder tornar del seu exili austriacista, ja que morí a Viena el 7 de juliol del 1724, als 58 anys, sent enterrat a l’església del Convent de Sant Francesc de Viena, actualment Minoritenkirche.