
El director del Muhba, Joan Roca, presenta la remodelació del centre Foto: Jordi Palmer / Nació Digital
El remodelat espai, distribuït en tres àmbits, permet tenir una visió àmplia de la presència jueva, donant compliment a la necessitat de “travar i recuperar el relat de la ciutat”, segons expressió del tinent d'alcalde de cultura, Jaume Ciurana, en ocasió de la presentació de l'equipament. Tant és així que encara que la memòria és present “al nomenclàtor”, amb exemples obvis com el carrer del Call o la mateixa muntanya de Montjuïc, el cert és que l'existència del Call no passa de ser una “part de la memòria difusa de la ciutat”. Al seu torn, el director del Muhba, Joan Roca, destaca que el paper dels jueus “conforma una part substancial de la història de Barcelona” i advoca per la seva recuperació.
Població d'unes 4.000 persones
Per tant, el nou equipament permetrà donar una visió de conjunt de com era aquell barri que, en el seu moment de màxim desenvolupament, va acollir una població estimada de 4.000 persones. Al primer àmbit del centre, d'accés lliure, s'explica la topografia del Call, la seva trama urbana, edificis singulars i elements patrimonials de les dues zones que conformaven l'aljama o barri jueu de Barcelona, el Call Major -situat aproximadament entre els actuals carrers Bisbe, Call, Sant Sever i Banys Nous-, i el Call Menor -entre els carrers Boqueria, Avinyó, Lleona i Rauric-. A més, i com “gran aportació en recerca”, es difon el parcel·lari del barri, un treball d'investigació a càrrec de Francesc Caballé i Eloi Castells que permet tenir coneixement de quins eren els propietaris del Call Major l'any 1391.
Pel que fa al segon àmbit, exposa la història del call medieval des de la seva formació fins a la seva desaparició, ben bé un segle anterior a l'expulsió dels jueus de la corona d'Aragó. Les vitrines contenen objectes localitzats al Call i làpides procedents del cementiri jueu de Montjuïc. Finalment, el tercer àmbit, situat al pis superior, mostra el llegat del Call a partir de les aportacions de tres erudits i veïns, Abraham bar Hiyya, Salomó ben Adret i Hasday Cresques.

El Muhba el Call està situat a la placeta Manuel Ribé Foto: Jordi Palmer / Nació Digital