
Paradetes de roses i llibres vestiran demà Catalunya amb motiu de la festivitat de Sant Jordi. Però aquesta tradició no només es coneix al nostre país. Molts catalans que es troben escampats per mig món prenen la decisió d'exportar la diada amb un doble objectiu: trobar-se entre ells i fomentar a cada país la tradició, la cultura i la llengua catalanes. Alguns, ja amb molta experiència, d'altres, amb ganes d'anar creixent cada vegada més. Des del Casal català de Beijing, en Guillem Abellán exposa: "Si a Catalunya fins fa ben poc la Xina sonava a xinu , i són un país de quasi 1500 milions de persones, Catalunya per a ells també és desconeguda".
És per això que senten la necessitat d'aprofitar la diada per mostrar "molt més que els llibres i les roses" i tenen el desig de donar a conèixer la cultura catalana arreu. A causa de la diferència horària, a Beijing ja han celebrat el dia de Sant Jordi, encara que també han organitzat una "marató d'esdeveniments" que ja va començar ahir dissabte 21. L'intercanvi de llibres, el regalar una rosa o uns primers Jocs Florals són algunes de les activitats que organitzen alguns catalans a la Xina. Segons explica Abellán, "els objectius van molt més enllà de reunir catalans" per celebrar la diada, sinó que també es tracta de mostrar "les tradicions de Catalunya al públic xinès i fer-los participar". Unes tradicions que aquest any són sobretot gastronòmiques: en destaquen una degustació de cremat, una calçotada amb romesco casolà o una barbacoa amb xai a la brasa.

Matthew Tree a Brussel·les
Molts catalans residents a Bèlgica formen part del Casal Català de Brussel·les , que al voltant de la festivitat catalana ha organitzat diversos actes per fomentar la cultura del seu país d'origen. L'any passat, el casal va celebrar els 80 anys a la "festa de primavera" llegint un llibre de Josep Pla i amb la companyia de la coral de Mollerussa. Aquest 2012, però, volen fer-ho "encara millor", ha explicat Elvira Ballesta, membre del casal. Així doncs, els actes seran diversos i s'emmarcaran dins la Setmana de la Paraula Viva. Aquest diumenge 22 organitzen parades de llibres infantils i la programació ja no s'atura fins dijous 26. Entre d'altres actes, el dilluns, diada de Sant Jordi, es presentarà el llibre Barcelona, Catalonia. A view from inside de Matthew Tree. A més, des de Brussel·les també es farà un acte per celebrar el 150è aniversari del naixement de Mossèn Alcover que, juntament amb B.Moll, va crear el diccionari Català-Valencià-Balear, popularment conegut com a Diccionari Alcover-Moll.
On també jugaran amb la llengua serà a Gasgow. El Centre Català d'Escòcia s'ha animat aquest any amb els primers Jocs Florals en llengua catalana on hi podran participar catalans de llengua materna com també estudiants de l'idioma. Des d'Escòcia no volen oblidar la tradició i també la transmetran, per exemple muntant una paradeta de llibres en català.
Fomentar la llengua, prioritat a Viena i Vancouver

També es donarà a conèixer la llengua i hi haurà paradetes de llibres i roses a Vancouver, on Teresa Casas, una catalana que s'estima el país, va arribar fa 10 mesos. Casas ara és la secretària del Casal Català de Vancouver i viurà el seu primer Sant Jordi lluny de casa. Lluny però no sola, ja que juntament amb una setantena de socis celebraran la diada fent un concurs de coques i truites amb motius catalans. La Junta del casal regalarà una rosa a totes les dones assistents i també, com en d'altres països, faran lectures de textos en català. Els catalans de Vancouver tenen una cosa clara: a la festa no hi faltarà el cava, amb el que brindaran per celebrar també que el casal creix en nombre de socis i iniciatives. "Cada cop que algú ens pregunta quin idioma parlem, aprofitem per explicar d'on som, qui som i on volem anar com a poble mil·lenari que som", assegura orgullosa la Teresa Casas, qui assegura que "sempre que podem anem educant sobre Catalunya i el català".