«Companys, procés a Catalunya», crim d'estat en pantalla gran

Josep Maria Forn va dirigir el 1979 la primera aproximació cinematogràfica a l'afusellament del president

Publicat el 14 d’octubre de 2015 a les 17:00
Amb un títol prou explícit, el director de cinema Josep Maria Forn va dirigir, l'any 1979, la pel·lícula Companys, procés a Catalunya, on no només detallava el procés sumaríssim al president al Generalitat i la seva posterior execució, sinó que també el vinculava amb la intenció del règim feixista instaurat a Espanya d'anorrear la nació catalana, convertint el magnicidi en un crim d'estat contra tots els catalans.

Amb Luis Iriondo en el paper protagonista, flanquejat per Xabier Elorriaga, Ovidi Montllor, Montserrat Carulla i Alfred Luchetti entre d'altres, la pel·lícula va ser la segona superproducció catalana de la democràcia –després de La ciutat cremada, de 1976-. El film explica els darrers mesos del president Companys, des del seu pas de la frontera durant la caiguda de Catalunya fins al seu afusellament, passant per la seva detenció a França, la deportació a Espanya i la celebració del judici sumaríssim a Barcelona.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=45_vyj2Ohyw[/youtube]
 
Altres aproximacions a la vida de Lluís companys són les pel·lícules 13 dies d'octubre, dirigida per Carlos Marques-Marcet aquest 2015 i amb Carles Martínez com a Companys; 14 d'abril, Macià contra Companys, dirigida per Manuel Huerga el 2011 amb Pere Ponce en la pell del president; i el documental El viatge de Companys dirigit per Joan Gallifa i Antoni Tortajada, amb Carles Martínez com a protagonista, i estrenat aquesta setmana a TV3.

Finalment, la figura de Companys també és recordada a El somni català, film coral de Josep Maria Forn que aprofita imatges de Companys, procés a Catalunya i d'altres per oferir un retaule de la lluita per la llibertat des del 1904 fins a l'actualitat. Aquesta pel·lícula es podrà veure aquest dijous, 15 d'octubre, als Cinemes Méliès de Barcelona (15'50 h.)