
Poc més d'un any després d'estrenar a Barcelona "Varekai", el Cirque du Soleil torna a fer parada a la capital catalana. Serà a partir del 20 de gener, i de nou a la gran carpa blanca instal·lada a la plataforma del zoo marítim. En aquesta ocasió s'hi representarà "Corteo", un espectacle encarregat, creat i dirigit pel coreògraf i clown italià Daniele Finzi Pasca. El muntatge és menys efectista que altres creacions de la companyia i s'apropa al món interior d'un pallasso a través del seu propi i alegre funeral imaginat. Des de la seva estrena a Mont-real, el 2005, l'espectacle ha visitat més de 35 ciutats de set països diferents i l'han vist més de 6,5 milions d'espectadors.
"Corteo", que vol dir "festeig" en italià, és una processó alegre, una desfilada festiva imaginada per un pallasso. L'espectacle combina la passió dels actors amb l'elegància i la força dels acròbates per submergir l'espectador en un món teatral de diversió, comèdia i espontaneïtat que es troba en un espai misteriós entre el cel i la terra.
Finzi ha presentat l'espectacle aquest dimarts a Barcelona, per bé que aquest no s'estrenarà fins el 20 de gener. El director de la companyia Teatro Sunil, a través de la qual ha plasmat la seva visió particular sobre el món del clown -Teatre de la carícia-, ha relatat la complexitat de crear un espectacle per al Cirque du Soleil.
El repte consistia en "mantenir els elements propis dins d'un context molt diferent com el del Cirque du Soleil", ha afirmat. En un símil culinari, el director ha considerat que els ingredients utilitzats són bàsicament els mateixos però que el plat s'ha cuinat en una cuina molt més gran.
Avesat al clown i l'artista de formació teatral, Finzi també va haver d'esprémer la vessant interpretativa dels acròbates de la companyia canadenca, de qui ha dit que són "gairebé atletes".
El resultat de la seva tasca ha estat sobradament aprovat i aplaudit pel públic de 35 ciutats del món, des que es va l'espectacle l'any 2005. L'espectador connecta amb la narració d'un pallasso que imagina el seu propi funeral a manera de carnaval, de processó festiva. La combinació d'elements contraposats com la grandesa i el petit detall, allò ridícul amb allò tràgic, la correcció i la imperfecció, etc. Són els elements que ajuden a comprendre el món interior d'aquest clown, fort i fràgil al mateix temps, savi i bondadós.
Com ha senyalat Finzi, el seu muntatge "parteix més de la identificació amb el personatge que s'observa (el pallasso) que no pas de la voluntat de sorprendre". En aquest sentit, i relativitzant les diferències entre la seva tradició interpretativa i la del Cirque du Soleil, el director ha defensat que no necessàriament els seus espectacles han de ser sempre "festius", i que no va suposar cap problema el fet que un funeral fos l'eix de la seva proposta a "Corteo".