
Lluís Cabrera, Hanzel Cereza i Diego Ruiz, al Taller de Músics Foto: ACN
El cicle Ciutat Flamenco es prepara per a una vint-i-quatrena edició que tenyirà diversos espais i racons dels barris de Barcelona de quejío flamenc. La coreògrafa iconoclasta Rocío Molina inaugurarà l’edició amb una flashmob, acompanyada per José Manuel Ramos "Oruco" al compàs. Com a prèvia a l'actuació, tothom qui desitgi formar part d’aquesta experiència podrà aprendre els passos de la coreografia a través dels vídeos penjats a les xarxes socials.
La bailaora també oferirà els espectacles Caída del cielo i Es la hora, aquest últim dirigit per Hansel Cereza. "Normalment treballo per encàrrecs, però de tant en tant necessito fer alguna cosa meva, que neixi de les meves inquietuds i de la meva experiència", explica el director d'escena. La proposta, protagonitzada per un torero i un mosso d'espases en una habitació d'hotel, narra un dels moments clau en el món de les curses de braus: quan el torero es vesteix "de luces".
"M’he unit a Salvador Boix, representant del torero Jose Tomás, i amb Miguel Valenzuela, mosso d'espases i banderillero, ja retirat. Ells dos m’han guiat per no faltar el respecte al mon de la cursa de braus", relata Cereza. El resultat ha estat una obra "molt personal i poètica" en què els dos protagonistes es despullen física i sentimentalment per afrontar el que vindrà.
Fer de Barcelona una ciutat flamenca
Amb l’objectiu d’expandir la música flamenca, el festival deixa de concentrar-se en el Mercat de les Flors -on s’han produït les darreres cinc edicions- i ha programat els espectacles en diversos centres. Així doncs, s’han sumat el Centre Cívic Besòs, el Centre Artesà Tradicionàrius, el Palau de la Música Catalana, la Biblioteca Nacional de Catalunya, L’Auditori de Barcelona i l’espai de creació Taller de Músics 24.
En tots ells i durant deu dies, del 19 al 28 de maig, es donarà carta blanca per barrejar, transformar el flamenc i fer d’ell una expressió de llibertat. D’aquesta manera, es podrà gaudir d’espectacles com D-Structures, encapçalat pel jove bailaor local José Manuel Álvarez i el percussionista Lucas Balbo. "Si bé hi ha una dramatúrgia, l’obra és un espai obert que es basa en la connexió que tenim i la forma innata de comunicar-nos a través de la dansa i la percussió", relata Balbo.
També es podrà gaudir de la presentació del disc Kódigo flamenco de l’impulsor del cajón dins el despertar flamenc a Catalunya, Pepe Motos. O del nou treball discogràfic Madera Noble, signat per Antonia Contreras, l’última guanyadora del Premi del Cante de las Minas. Juntament amb Juan Ramón Caro i Josep Aparicio "APA", uniran musicalment el flamenc clàssic amb el flamenc valencià. A banda dels espectacles, hi haurà dues masterclass: la primera, a càrrec de David Leiva, que parlarà de la importància de la transcripció pel desenvolupament pedagògic; i la segona, dirigida per Paula Domínguez, qui explicar com aflamencar melodies.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QKiNrIRWFmc[/youtube]