Malgrat que aquest 2016 la institució parteix amb un pressupost prorrogat del 2015, Pepe Serra s'ha mostrat confiat en què la dotació pública de la Generalitat al museu augmentarà –enguany i en els cursos successius–, i ha explicat que la conselleria de Cultura "està en fase de concretar" aquesta millora. La bona sintonia entre Serra –director des del 2012– i Vila ha quedat palesa durant l'acte, en què el conseller s'ha mostrat especialment satisfet "per les possibilitats de futur" que planteja el MNAC.
El museu preveu destinar enguany a projectes expositius 1,1 milions d’euros, una xifra substancialment més alta que els 700.000 euros invertits el 2015, però que dependran de l’augment de la subvenció pública. Pressupost al marge, la planificació de projectes a més llarg termini té ja força concrecions, amb projectes tancats de cara a l’any 2017 i 2018, com una exposició dedicada a Gala Dalí, una retrospectiva de Mela Muter, una mostra al voltant de la idea de revolució en col·laboració amb un museu parisenc, o una monogràfica dedicada a la pintora Gabriele Münter, entre d'altres. Les exposicions programades es poden consultar aquí.

El director del MNAC, Pepe Serra, aquest dilluns en roda de premsa en una de les sales de la col·lecció del romànic del museu Foto: ACN
El MNAC, amb "un ritme normal de planificació"
El director s'ha mostrat molt satisfet pel fet que el MNAC estigui "començant a tenir el ritme normal de planificació" que ha de tenir un museu d’aquestes dimensions. Entre les propostes més destacades cal assenyalar la nova presentació –durant la primavera del 2017– de la col·lecció pròpia d’art Barroc i del Renaixement, el disseny de la qual ja està gairebé enllestit. "Es tracta d'una col·lecció extraordinària", en opinió del conservador en cap, Juanjo Lahuerta, que viu "a l’ombra de les col·leccions medievals i del modernisme".
Després d’haver culminat la nova presentació de la col·lecció d’art romànic –"el fons més important del món", tal com ha recordat el conseller Santi Vila–, ara és el torn d’aquest altre fons que és un dels grans patrimonis del museu. Els responsables asseguren que la nova presentació no respondrà a criteris cronològics, ni de gèneres, sinó a "un sistema d’associacions i afinitats, de fils, que tenen a veure amb la pròpia història de l’art".
Picasso i l'art romànic, gran reclam del 2016 al MNAC
L’exposició més destacada de la temporada serà Picasso i l’art romànic, organitzada conjuntament amb el Museu Picasso de París, una mostra que explora les influències entre l’obra de l’artista i l’art d’aquest període, del qual era coneixedor per la seva estada a Gósol (1906) i la visita al propi MNAC (1934). L’exposició s’organitzarà precisament a les sales d’art romànic del museu, amb el propòsit de buscar possibles afinitats a establir entre l’un i l’altre.
Del nou curs també destaquen l'exposició temporal amb les 19 obres, donades per Antonio Gallardo Ballart, que s’incorporaran a la col·lecció permanent d’art medieval i del Renaixement; la mostra dedicada al pintor renaixentista Luis de Morales, el "Divino Morales", fruit de la col·laboració amb el Museu del Prado i el Museu de Belles Arts de Bilbao; l'exposició amb seu al Museu Cau Ferrat de Sitges organitzada per celebrar el 150 aniversari del naixement de Ramon Casas; o la mostra dedicada a la fotògrafa Marianne Breslauer i el viatge a l'Espanya de 1933, amb una exposició a les sales de la col·lecció permanent.

El MNAC vol millorar la seva presència a la xarxa Foto: ACN