
El baluard i l'escullera del segle XV abans de construir els edificis actuals Foto: Pere Vives - ICUB

El projecte preveu urbanitzar la zona i fer-la visitable Foto: Jordi Palmer / Nació Digital
Totes aquelles restes es van documentar, però només se'n va conservar una part, tot i que es va modificar el projecte urbanístic amb la finalitat de preservar les restes arqueològiques. El resultat, ras i curt, va ser un “nyap”, com admet el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, perquè es va conservar el baluard, però de la pitjor manera possible, amb la construcció d'un pàrquing al que hauria estat el fossat, amb una estructura que només està separada de la muralla per escassos centímetres. Almenys hi van posar una cristallera, que converteix els usuaris del pàrquing en espectadors privilegiats de les restes del baluard.

La millor vista del baluard de Migdia, reservada als usuaris del pàrquing Foto: Jordi Palmer / Nació Digital
De fet, actualment el vianant pot passar per la zona sense parar esment que es troba a tocar de restes arqueològiques, ja que aquestes han estat tot aquests anys pràcticament abandonades a la seva sort, en un recinte delimitat amb tanques de filferro on, si més no, campen amb total llibertat els gats. La zona, just darrere dels edificis que s'alcen davant la sortida del Metro de Barceloneta, és tan cèntrica com desconeguda, fins i tot pels mateixos barcelonins, que sovint ignoren la seva existència.

Un gat campa lliurement entre les restes del baluard Foto: Jordi Palmer / Nació Digital
“Amb aquest nyap és difícilment interpretable que era el baluard”, assenyala Ciurana, satisfet d'anunciar un nou projecte de rehabilitació previst en dues fases, una primera de recerca arqueològica i una segona d'urbanització de la zona amb l'objectiu de fer-la visitable. La primera s'iniciarà al novembre i la previsió és finalitzar-la al març, per iniciar la segona fase i tenir-la enllestida al novembre del 2015. El pressupost és de 2 milions d'euros.

L'estat actual del baluard de Migdia és un "nyap" que desllueix totalment les restes Foto: Jordi Palmer / Nació Digital
La fase de recerca arqueològica no anirà més avall de la cota zero del fossat, ja que segons Pujades, baixar més “demanaria una inversió massa gran en la construcció de murs de contenció”. Es preveu localitzar una canalització d'una derivació del Rec Comtal i deixar a la vista tot el tram de la contraescarpa conservada.
Un cop acabada la rehabilitació, Barcelona guanyarà “un nou espai públic” al temps que hi haurà “una nova connexió entre els barris de la Ribera i de la Barceloneta”. La reurbanització preveu la pavimentació de tota la zona amb un únic material en tot el conjunt a base de peces prefabricades de formigó. S'habilitaran rampes per baixar al fossat amb un tractament de diferenciat en basalt negre, per posar en relleu el passeig arqueològic configurat pel Baluard de Migdia, la muralla i la contraescarpa. Una barana de protecció delimitarà tot el perímetre.

Imatge virtual del nou passeig arqueològic del baluard de Migdia Foto: ICUB
L'accés al fossat però, serà d'accés restringit, amb la previsió d'oferir visites guiades segons l'actual model de la plaça de la Vila de Madrid, on la balconada permet contemplar el recinte des de dalt i només es pot accedir a la zona inferior en horari convingut.
Els treballs al baluard de Migdia se sumen als que actualment es duen a terme al baluard de Sant Antoni i als previstos a la porta de Sant Daniel, al parc de la Ciutadella. Quan totes les obres estiguin acabades s'hauran recuperat diverses parts de la muralla medieval, que se sumaran al Portal i Baluard de Santa Madrona, l'únic que es va salvar de l'enderrocament de les muralles de Barcelona a la segona meitat del segle XIX.