El Sónar bat el seu rècord amb 123.000 assistents abans d'encarar la XXV edició

Els quatre directors del certamen valoren molt positivament la xifra, així com l'assistència a tots els formats als quals s'adapta del certamen | El Sónar +D segueix creixent en quantitat de professionals i també en networking i workshops

Publicat el 17 de juny de 2017 a les 17:55
Actualitzat el 18 de juny de 2017 a les 13:30
La 24a edició del Sónar ha aconseguit aplegar 123.000 persones (8.000 més que l'any passat) entre els cinc dies que ha durat el festival a Barcelona. La xifra més alta de la història del festival segons han confirmat els quatre directors del certamen en la roda de premsa de valoració celebrada aquest dissabte a la tarda al complex de Montjuïc. El flux d'aquests assistents: 61.000 al Sónar de Dia i 62.000 al de Nit, "un creixement repartit". Pel que fa a la distribució del públic, un 48% ha estat estatal i un 52% internacional d'un total de 105 països.

Una de les fermes apostes del festival segueix sent el Sónar +D i així ho demostren els 5.500 professionals de 57 països que hi han passat, uns 800 més que l'any passat, a més de 2.000 empreses i indústries creatives que han pres part en les 157 activitats programades a aquest "punt de trobada global de comunitats creatives, tecnològiques i de negoci", en paraules d'Enric Palau. A banda, la trentena de conferències que s'hi han impartit han copsat entre el 80 i el 100% de l'ocupació i les sessions de networking o workshop han aplegat un miler de persones, doblant la xifra de l'any passat.

Unes dades per les que s'han congratulat, a l'hora que han destacat la voluntat de seguir creixent, però no en dimensions, sinó en riquesa de continguts. En paraules de Palau: "Enriquir l'oferta, apujar el nivell i la varietat dels nou escenaris del festival". La posada en marxa de l'escenari XS, "que convenia", també ha tingut una valoració positiva: "Ha estat un dels hits de la XXIV edició", reflexionava, tot afegint que "era un dels reptes, però ha anat acompanyat d'una programació que té una connexió directa amb un públic diferent a l'habitual. Més jove". "Ens afegeix nous públics i s'hi han vist propostes més rotundes", ha reblat.

Una altra de les conclusions aportades ha estat que aquesta edició els ha demostrat, i sobretot amb el Sónar XS, és que "es poden estirar els extrems del festival". Així, ha relatat que el públic és "curiós, que ve a divertir-se de Nit però que ha gaudit de moments de concentració". Per exemple amb "la peça més celebrada": l'exposició de la Fundació Sorigué al SónarPLANTA o "les cues per gaudir de la zona de realitat virtual".

Ulls posats en la XXV edició

Els quatre responsables han assegurat que és "motiu de celebració arribar a la XXV edició amb aquestes dades" d'assistència. Tot i això, no han pogut avançar cap novetat del que es trobarà el públic en el format de l'any vinent, que se celebrarà dels dies 13 a 16 de juny del 2018. L'opacitat al voltant d'aquesta efemèride només l'ha trencat el plafó que els acompanyava en aquesta roda de premsa de valoració, sense poder donar-ne, encara, massa més detalls del seu significat. "Ni tant sols ens hem plantejat res", ha afegit Ricard Robles, codirector del certamen.

Abans que arribi aquest moment, les properes cites de Sónar Festival pel món són a Buenos Aires (26 de novembre), Bogotà (2 de desembre) -ambdós amb Sigur Rós com a cap de cartell-, Reykjavík (16 i 17 de març), Hong Kong (17 de març) i Istanbul (30 i 31 de març).
 

Ricard Robles, Enric Palau i Sergi Caballero, a la roda de premsa de valoració del Sónar 2017 Foto: José M. Gutiérrez