Els protagonistes de la diada

L'última novel·la d'Albert Espinosa i "Indigneu-vos!" d'Stéphane Hessel, els llibres més venuts d'aquest Sant Jordi

Publicat el 23 d’abril de 2011 a les 12:20
Els carrers de Barcelona s'han omplert per celebrar Sant Jordi. Foto: Adrià Costa

Tot i que la diada més literària dels catalans ha començat de forma tímida, els carrers de Barcelona s'han omplert, a poc a poc, per celebrar Sant Jordi. La crisi, dissabte Sant i la pluja van sembrar els dubtes entre llibreters i editors al llarg de tota la setmana. Tot feia pensar que avui seria un dia més aviat trist pel sector però la diada s'ha anat animant amb el pas de les hores.

Lectors, llibreries, escriptors i turistes curiosos han configurat el paisatge del dia d'avui en el que tots els llibreters miraven amb desconfiança el cel com conjurant perquè la pluja no fes acte de presència per la tarda i tronqués la festa a tots plegats.

A primera hora

La llibreria Laie del carrer Pau Claris a primera hora del matí rebia els primers clients. Lluís Morral, llibreter des de fa més de 30 anys, ha manifestat que la diada era atípica. "Les editorials han fet tiratges curts per la crisi i ens podem trobar que faltin llibres".
Damià Gallardo

També a Laie, però a la botiga que tenen al CCCB, Damià Gallardo, responsable de la llibreria, ha manifestat que el moviment l'esperen per la tarda. De la gran selecció de recomanats ha destacat el llibre X de Percival Everett.


"Estàvem alarmats, perquè ahir vam sentir que mig milió de persones es van desplaçar pel pont"  ha manifestat Laura Ventalló, responsable de narrativa de la llibreria Casa del llibre, en declaracions a Nació Digital. "Finalment la pluja ens ha respectat" ha comentat alleugerida. "Hem començat a les 7 del matí i mica en mica la cosa  s'ha anat animant".

Els llibreters presenten en Sant Jordi i la campanya de Nadal el gruix de facturació. Avui les jornades poden finalitzar al voltant de les 11 de la nit.

A primera hora del matí , comenta la Laura, tres de les obres més sol·licitades ja eren, com un premonició, Si tu em dius vine... o deixo tot, però digue'm vine de l'Albert Espinosa i Indigneu-vos de Stéphane Hessel pel que fa a assaig.

A la llibreria La Central d el Raval en Jesús Casals, llibreter, ha manifestat que "l'afluència de gent estava superant les expectatives".  "A les rambles hi ha molts turistes tot i que hi ha molt gent del país comprant", ha dit, alhora que també ha recordat que "la setmana ha estat molt activa".

En aquest cas, els llibres més sol·licitats han estat les darreres obres de l'Eduard Márquez, L'últim dia abans de demà , i de Javier Marías, Los enamoramientos .

Les pitjors previsions queden enrere

A mesura que ha anat passant el dia les pitjors previsions han quedat enrere. El Gremi de Llibreters de Catalunya ha fet aquesta tarda un balanç "positiu" de la diada de Sant Jordi, "tant pel que fa a l'afluència de públic com pel ritme de venda que s'ha donat a les quatre demarcacions". Segons les dades recollides fins a mitja tarda, "i a falta de poder fer el balanç definitiu", el Gremi reitera, que la facturació es podria situar en uns 19 milions d'euros.

L'última novel·la d'Albert Espinosa i Indigneu-vos! d'Stéphane Hessel, els llibres més venuts d'aquest Sant Jordi

El Gremi també ha confirmat aquest tarda que Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue'm vine, d'Albert Espinosa, com el llibre de ficció més venut d'aquest Sant Jordi, tant en català com en castellà. L'home de la maleta, de Ramon Solsona, i L'Arqueòleg, de Martí Gironell, segueixen a Espinosa en aquest llistat.

Pel que fa a llibres de no ficció, el més venut ha estat Indigneu-vos!, d'Stéphane Hessel, tant en català com en castellà, i a continuació Excuses per no pensar, d'Eduard Punset. Córrer o morir, de Kilian Jornet, i La República Islàmica de Catalunya, de Pilar Rahola, també figuren en el llistat dels llibres de no ficció més venuts en català.
 

Eduardo Mendoza I Rosa Regàs signant llibres en una parada. Foto: Diego Giménez