Els últims dies de Lluís Companys, un assumpte de caràcter universal

Televisió de Catalunya presenta "13 dies d’octubre", un film que explica els darrers instants de vida del president català, assassinat pel feixisme ara fa 75 anys | Carlos Marques-Marcet ha dirigit la pel·lícula, que està protagonitzada per Carles Martínez, Òscar Muñoz i Clara Segura

Publicat el 07 de setembre de 2015 a les 18:51
Què va fer Lluís Companys en els tretze dies que passen des que és traslladat a Barcelona, presentat a la Capitania General de Catalunya, empresonat al castell de Montjuïc, jutjat i, finalment, afusellat? Això és el que intenta explicar 13 dies d'octubre, la nova ficció de TV3 dirigida per Carlos Marqués-Marcet i que compta amb la coproducció de Televisió de Catalunya, Batabat i Lastor Media.
 
En un acte celebrat aquest dilluns a la tarda, la Filmoteca de Catalunya ha viscut la pre-estrena del film, amb notables presències de la societat catalana entre el públic i amb un breu torn de parlaments previ al passi de la pel·lícula. El conseller Francesc Homs ha adreçat unes paraules als assistents en què ha volgut destacar que la pel·lícula mostri “un relat amb una clara vocació universal” i que es vegi “com el president Companys assumia el repte de la mort, amb quina serenitat”. En aquest sentit, Homs ha subratllat que aquesta lliçó del “president màrtir” forma part “del nostre tarannà col·lectiu, amb valors compromesos en la pau i d’una consciència tranquil·la”.

L'acció de la pel·lícula se centra en el debat existent entre Lluís Companys, l'advocat que intenta defensar-lo i el règim franquista, que el condemnarà i intentarà evitar que esdevingui un màrtir i, per tant, un símbol per a Catalunya i per a la resta de democràcies europees. El director del film és Carlos Marqués-Marcet, que canvia de registre i passa de la multipremiada­ 10.000 km a una crua “reflexió sobre com confrontar la mort".
 
La perspectiva humana del “president màrtir”
 
El guió, escrit per Alfred Pérez-Fargas i Roger Damès, vol transmetre la "perspectiva humana" del personatge, tot mostrant com afronta la mort el president. L'actor que dóna vida a Lluís Companys és Carles Martínez, conegut per sèries com Sagrada família o La memòria dels cargols, i amb una llarga trajectòria teatral que també el relaciona amb Companys gràcies a l’obra Cambó/Companys, un espectacle d'oratòria parlamentària sobre els fets del Sis d'Octubre de 1934. Martínez ha explicat que representar Companys "és donar carn i sang a un evangeli" per tot el què suposa de mite nacional.
 
Carlos Marqués-Marcet explicava en declaracions a TV3 que 13 dies d'octubre és "una fabulació basada en fets reals, en la qual la base és la intimitat de Companys". El telefilm té vocació de “versemblança i veracitat”, però es pren alguna lleu llicència cinematogràfica. Amb tot, el guió ha tingut la supervisió d'historiadors del prestigi de Josep Maria Solé i Sabaté i fonamenta una gran part de la narració en la documentació històrica trobada més recentment, com ara cartes dels protagonistes, el sumari judicial, la bibliografia historiogràfica, etc.
 
L’estrena de la pel·lícula, aquest dilluns 7 de setembre a la Filmoteca de Catalunya, coincideix amb la propera commemoració del 75è aniversari de la mort de Companys. i també comportarà un llibre i un documental, conduït per Antoni Tortajada, titulat El viatge de Companys, que també emetrà TV3.
 

El director, Carlos Marqués-Marcet, al castell de Montjuïc amb alguns dels protagonistes. Foto: TVC.