Durant tot el cap de setmana, la indústria en català dels videojocs ha intentat posicionar-se al mapa i presentar-se en societat amb tot un seguit de propostes: competició d'eSports, retransmissions, formació, exposició, desenvolupadors... Malgrat l'empenta i la iniciativa, la primera edició del SAGA finalitza amb un regust agredolç per la falta d'impacte a nivell de públic.

Un dels escenaris del SAGA Foto: ACN
Qui sí que ha triomfat aquest cap de setmana ha estat l'streamer Norman López, el primer creador de contingut en català que ha arribat als 10.000 seguidors a la plataforma Twitch, precisament, des del SAGA. El colofó de l'esdeveniment l'ha posat la secció d'eSports del Futbol Club Barcelona, que ha disputat dos partits d'exhibició contra els campions del torneig organitzat per Gamesports Electrònics amb retransmissió en català inclosa per part dels càsters de l'organització.
🔥 Som + 10.000 seguidores i seguidors a https://t.co/Pvbwld1jVy
— Norman López (@LopezNorman44) December 4, 2022
😱Per primera vegada a la història un streamer en català arriba a aquesta xifra.
GRÀCIES, GRÀCIES, GRÀCIES pic.twitter.com/Lhb4x3T6Rt
Desenes de joves han fet ús dels espais LAN facilitats pel SAGA a l'espai firal de l'Hospitalet, on han pogut instal·lar els seus ordinadors, dispositius i consoles per jugar en comunitat. Els creadors i desenvolupadors de videojocs també han tingut un paper central en el saló de gaming. Més de 50 expositors, clubs, empreses, associacions, institucions i centres formatius han posat el seu granet de sorra per mostrar l'empenta del teixit català dels videojocs.
En aquest afany per incentivar la comunitat del gaming en llengua catalana, l'organització va entregar dissabte els primers premis SAGA de la història als millors videojocs en català. El videojoc Endling - Extinction is Forever va ser el gran guanyador dels guardons. La presència de la llengua als videojocs continua sent residual, però Catalunya concentra el 50% de la facturació d'aquest sector a l'Estat.📠En marxa la presentació "El català als videojocs, internet i les TIC. Com ho podem millorar?
— Plataforma per la Llengua (@llenguacat) December 4, 2022
📢 La presenten @softcatala i @PrCeTrencada, presents també als estands de #SAGASalóGaming! 🎮 pic.twitter.com/ei0Exvgjb1
[noticia]241972[/noticia]
El competitiu en català: Valorant i League of Legends

Els càsters en català dels Gamesports Electrònics, al Saga Foto: Joan Cebrián
La cita, organitzada per la Plataforma per la Llengua i el Departament de Cultura de la Generalitat, ha comptat amb un escenari de 14 metres des d'on s'han celebrat els tornejos dels videojocs League of Legends i Valorant (els més importants del planeta a nivell competitiu) amb clubs catalans que formen part de les competicions de Gamesports Electrònics. Ambdues competicions són tornejos regulars retransmesos en català a través de Twitch.
[noticia]242930[/noticia]
[noticia]242434[/noticia]
[noticia]242869[/noticia]