Ramon Simó, director del festival, subratllava en la recent presentació davant la premsa, l'aposta "per un teatre al servei de la gent i del poble i que ajudi a entendre millor la societat". Amb aquesta premissa, l'organització del certamen ha buscat espectacles que "ajudin a fer un petit canvi en la nostra manera de mirar el món" a través d'una enriquidora "confrontació d'idees i un diàleg proactiu". Conceptes com "confrontació, contemporaneïtat i hibridació" sostenen un teixit musculós i ple de bones propostes.
En aquest sentit, peces d'un innegable pes polític són part de la programació, amb un viratge social que mira sense manies a l'esquerra i on destaquen Lehman Trilogy, Esplendor, El preu, MDLSX, Farsa o El bon pare. Del cartell de 2016, també cal assenyalar obres com La força oculta, de l'imprescindible Ivo van Hove; Platonov de Txèhov amb direcció de Luk Perceval; Ciutat de vidre, muntatge que va guanyar el Premi Adrià Gual 2015 amb direcció de Ricard Soler i Mallol, i F.R.A.U., premi Quim Masó 2015, que interpretarà el poemari Quadern del frau, d'Albert Balasch.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=T-dyRhm0OVI[/youtube]
Arthur Miller i "Les bruixes de Salem", peça inaugural
La peça que inaugurarà oficialment el certamen al Teatre Grec és una de les grans obres d'Arthur Miller, Les bruixes de Salem, amb un repartiment encapçalat per Lluís Homar, dirigit pel fundador de la companyia Animalario, Andrés Lima, i amb la traducció al català d'Eduardo Mendoza. Abans, però, la plaça Margarida Xirgu viurà el tret de sortida oficiós amb una gran festa protagonitzada per l'Orquestra Plateria, aquest dijous 30 de juny, que vol celebrar 40 anys de trajectòria a la seva ciutat de balls, alegries i copes.
En total, el Grec 2016 tindrà 45 produccions pròpies i coproduccions, i set coproduccions internacionals. El pes tornarà a ser, a parts iguals, pel teatre (48 espectacles) i la música (47), amb 16 peces de dansa i 8 de circ. Entre les estrenes catalanes trobem Yo Feuerbach, de Tankred Dorst, en versió de Jordi Casanovas; La note d'à côté, retrat musical del Baró de Maldà en clau de cabaret; Daurrodó de Joan Baixas i Cildo Meireles; Esplendor, dirigit per Carme Portacelli; o Estació Tèrminus, una aproximació a la violència tolerada de la mà de Magda Puyo i del director Ramon Simó.
El cartell també inclou espectacles que ja han estat estrenats o estan en gira com L'Empestat de Jordi Oriol i direcció de Xavier Albertí; El cor de les tenebres de Teatro de los Sentidos; Port Arthur dirigida per Jordi Casanovas; i Conillet de Marta Galán i direcció de Marc Martínez. Noms destacats en dansa seran Cesc Gelabert amb Escrit en l'aire; la companyia Roberto G. Alonso amb La fragilitat dels verbs transitius i els Brodas Bros i Brincadeira amb Brincabros.
Obres gratuïtes a la plaça Margarida Xirgu
Celebrant l'edició número quaranta del Grec Festival de Barcelona, la plaça de Margarida Xirgu acull tot de propostes obertes i gratuïtes que van de les actuacions de l'Orquestra Plateria amb motiu del seu 40 aniversari (30 de juny) i de Chico Trujillo (31 de juliol), a l'espectacle de dansa (i futbol!) La Partida (21 i 22 de juliol) de la Companyia Vero Cendoya o les propostes de La Central del Circ (7 i 8 de juliol).
Aquest espai també serà escenari d'una instal·lació artística de Jordi Galí i la Compagnie Arrangement Provisoire que, el 5 de juliol. Com és habitual, els Jardins del Teatre Grec tornaran a acollir durant tot el mes concerts de petit format amb artistes emergents de l'escena musical catalana.

Fragment de la imatge promocional de «Les bruixes de Salem» Foto: David Ruano