Ignasi Marroyo dóna el fons fotogràfic a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Publicat el 13 de febrer de 2014 a les 18:46
Una de les imatges cedides Foto: Fons Ignasi Marroyo

El fotògraf Ignasi Marroyo ha donat el seu fons a l'Arxiu Nacional de Catalunya. La col·lecció inclou prop de 73.000 fotografies preses en el període entre 1950 i 2010. Entre les imatges del fons destaquen els reportatges sobre Setmana Santa, els barris de Somorrostro i de la Ribera de Barcelona i la tauromàquia, que s'emmarquen dins del moviment anomenat realisme fotogràfic o Nova avantguarda catalana.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i Marroyo han signat aquest dimarts al Departament de Cultura la donació del fons del fotògraf , que ja ha estat dipositat a l'Arxiu Nacional. A l'acte de signatura de donació del fons també hi han assistit el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep M. Sans Travé; el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i Pilar Marroyo, filla del fotògraf.

El fons fotogràfic d'Ignasi Marroyo està format per 72.989 imatges en diversos suports i formats. D'aquest volum, uns 60.000 exemplars corresponen al seu fons personal i més creatiu, bona part realitzat en format 24x36; i la resta, uns 13.000 exemplars, correspon a la seva producció com a fotògraf industrial entre les dècades de 1970 i 1990. També integren el fons quatre col·leccions de revistes fotogràfiques (Art de la llum, Sombras, Arte Fotográfico i Imagen y Sonido) i un conjunt de manuals de tècnica fotogràfica dels anys quaranta i cinquanta.

El material cobreix el període entre 1950 i 2010. Cronològicament, els primers reportatges corresponen als que presenta a exposicions i concursos durant la dècada de 1950. Tot i les diverses temàtiques, predomina el realisme social amb una mirada estètica crítica. Les darreres imatges, realitzades en format digital, són de caire més documental i relacionades amb Rubí.

Durant els darrers anys, Marroyo s'ha encarregat d'organitzar, descriure i digitalitzar bona part del seu fons. Amb el fons també es lliura tot el material digitalitzat -més de 40.000 fotografies- i una còpia de la base de dades amb la descripció d'aquest material digitalitzat.

El fotògraf ha estructurat el seu arxiu en les sèries sobre Agricultura i ramaderia, Animals, Arqueologia, Arquitectura, Autoritats, Botànica, Comercials, Comunicació, Docència, Espectacles, Esports, Festes populars, Formes, Oficis i indústria, Música, Paisatge astronòmic, Paisatge marí, Paisatge meteorològic, Paisatge rural, Paisatge urbà, Religió, Retrat, Sanitat, Serveis, Transports, Reportatges i Rubí.

D'aquest conjunt fotogràfic destaquen, per la seva qualitat i per la seva mirada estètica, els reportatges sobre Setmana Santa, els barris de Somorrostro i la Ribera de Barcelona i la tauromàquia. Aquests reportatges s'emmarquen dins del que s'ha anomenat realisme fotogràfic o Nova avantguarda catalana. L'obra de Marroyo es pot trobar a les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya i de la Fundació Foto Colectania.

Trajectòria del fotògraf

Marià-Ignasi Marroyo i Rodríguez, més conegut com a Ignasi Marroyo, va néixer a Madrid el 22 de maig de 1928. L'any 1929 la seva família es va traslladar a Barcelona, on va viure fins als anys 60, quan es va traslladar a Rubí, on resideix actualment.

A finals de la dècada de 1940 es va iniciar com a aficionat a la fotografia, després que els seus pares li regalessin una càmera Univex Unica. Anys més tard va aconseguir una càmera Baldinette de pas universal que li va permetre fer fotografies de més qualitat; a partir d'aquí va anar experimentant amb altres càmeres i formats. Serà el format de pas universal, però, amb el qual realitzarà el gruix de la seva obra. 

A la dècada de 1950 va presentar fotografies a diversos salons i concursos, dels quals destaquen les imatges seleccionades al II Saló Internacional a Sant Adrià del Besòs i el Premi d'honor al 1r Concurs Nacional de Fotografies de Roses a Sant Feliu de Llobregat. Va ser a finals d'aquesta dècada quan va prendre embranzida la seva afició per la imatge fotogràfica, coincidint amb el seu ingrés a l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya.
Així, l'any 1960 un grup de joves fotògrafs funden el col·lectiu fotogràfic El Mussol dins de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya. L'integren: Josep Bros, Jordi Munt, Jordi Vilaseca, Joan Colom, Enric Garcia Pedret, Antoni Boada, Josep Albero, i el mateix Ignasi Marroyo. Aquest col·lectiu va tenir el suport de Josep Maria Casademont, crític i dinamitzador cultural, també promotor de la Sala Aixelà, un espai mític per als fotògrafs d'aquella generació. Durant aquesta època, Marroyo va fer diverses exposicions col·lectives amb el grup El Mussol.

L'any 1963 va començar a dedicar-se professionalment a la fotografia, dins del camp de la fotografia industrial, però no va ser fins a l'any 1972 que la seva dedicació va ser exclusiva, fins a la seva jubilació l'any 1993.