El Premi Puig-Porret es va entregar aquest dimecres al vespre just abans del concert inaugural de la 30a edició del Mercat de Música Viva de Vic. L'homenatge a Benjamin arriba prop de 80 anys després del seu suïcidi amb una sobredosi de morfina, el 25 de setembre de 1940, a un petit hotel de Portbou davant l'amenaça de ser lliurat a la Gestapo. El dia abans havia estat interceptat per paramilitars franquistes que li deneguen l'entrada a Espanya.
L'espectacle que ha ideat Heinemann combina un repertori de cançons en anglès, català, castellà i alemany, entrellaçades per passatges instrumentals improvisats amb elements de pop, folk i jazz.
Julianne Heinemann, cantant i compositora alemanya establerta a Barcelona
Julianne Heinemann (1980, Berlín) és una cantant, compositora i multiinstrumentista, establerta a Barcelona fa 14 anys. Va cursar estudis superiors de cant de jazz modern al Jazz Institut Berlín (JIB), i es va traslladar definitivament a Barcelona després d'un any d'Erasmus en el Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya).
La seva discografia s'estrena amb l'àlbum de jazz modern‚ Santi Careta Grup with Juliane Heinemann (Fresh Sound New Talent, 2006). Comença la seva carrera en solitari publicant el seu debut de cançons originals: Aren’t you glad to be here? (2009) i el single Do you see me? (Lovemonk Records, 2010). Publica el seu segon àlbum True Gods, amb un caràcter rock-pop-indie, produït per Jordi Matas, al 2012. Durant l'any 2017 publica dos treballs: L'àlbum intimista amb el pianista de jazz Marco Mezquida (Sing my Heart, Juliane Heinemann & Marco Mezquida, 2017) i un àlbum synthpo' amb el seu duo LUKA ('Slowdancer', Discos Flotantes, 2017).
A més de la seva carrera en solitari, treballa com a corista, guitarrista i teclista en diferents grups com Delafé y las Flores Azules, Steven Munar & The Miracle Band i a l'actualitat amb la nova banda de Maria Rodés. A més de la seva carrera musical, treballa com a professora de cant al Conservatori del Liceu de Barcelona
El periple de Walter Benjamin
Walter Benjamin (1892, Berlín - 1940, Portbou), un dels pensadors alemanys més importants i influents del segle 20, porta set anys a l'exili fugint de la persecució antisemita. França ha estat ocupada en gran part pels exèrcits alemanys feixistes. Benjamin, com molts exiliats, intentarà sortir de França, travessar Espanya fins a Portugal i finalment embarcar cap a Amèrica. Ha aconseguit tots els visats, però li falta del visat de sortida de França, per la qual cosa només li queda l'opció de passar la frontera francoespanyola de manera clandestina. Viatja al poble fronterer de Port-Vendres cercant l'antifeixista vienesa Lisa Fittko, figura clau en l'organització de travessies clandestines de refugiats. L'alcalde de Banyuls-Sud-Mer, Monsieur Azéma, un antic republicà socialista, els indica un antic camí de contrabandistes: La Route Lister.
Consulta aquí tota la programació del Mercat de la Música Viva de Vic