Cultura

La Baronesa Thyssen vol exposar part de la col·lecció a Montjuïc

ARA A PORTADA

Publicat el 15 de maig de 2013 a les 17:48
La Baronesa Thyssen, aquest dimecres, al Caixafòrum Lleida Foto: ACN

La Baronessa Thyssen ha reconegut aquest dimecres a Lleida que la possibilitat de cedir part de la seva col·lecció, formada en total per unes 1.300 obres, a Barcelona perquè s'exposi al gran espai museístic que es projectarà a Montjuïc és a prop de ser una realitat. "Tinc molta il·lusió i moltes ganes perquè així sigui", ha dit durant la presentació de l'exposició 'Rusiñol, Monet, Gauguin, Sunyer. El paisatge a la col·lecció Carmen Thyssen' que s'inaugura oficialment aquest vespre al Caixafòrum de Lleida. Tot i que no ha volgut precisar quantes obres formarien part del gran espai musístic a Barcelona, ha dit que serien "bastants" i ha concretat que estarien exposades durant 20 o 25 anys.

L'exposició 'Rusiñol, Monet, Gauguin, Sunyer. El paisatge a la Col·lecció Carmen Thyssen', que s'ha inaugurat aquest dimecres a Lleida després d'haver passat per Girona i Tarragona, fa un recorregut per la història del paisatge en la pintura catalana i europea: des del romanticisme de Théodore Rousseau i Lluís Rigalt, fins als paisatges espectrals de Modest Cuixart, Joan Ponç i Antoni Tàpies, que, en l'època de Dau al Set, a través del surrealisme, van entroncar amb la tradició romàntica.

Entremig, el simbolisme de Maximilien Luce i Modest Urgell; l'impressionisme i el postimpressionisme de Claude Monet i Paul Gauguin, Joaquim Mir i Santiago Rusiñol; el retorn a l'ordre d'André Derain, Matisse i Pierre Bonnard, de Joaquim Sunyer, Rafael Benet o Josep de Togores; la visió avantguardista de Georges Braque o Joaquín Torres-García. Aquesta diversitat de solucions plàstiques evidencia que el paisatge, lluny d'una simple imitació de l'entorn natural, és una construcció cultural d'acord amb els anhels i les creences de cada època.

L'exposició vol posar en relleu els contactes entre la pintura catalana i les grans tendències de l'art del seu temps, i mostra l'estreta relació que sempre hi ha hagut, des dels primers viatges de Martí i Alsina a París, a la dècada del 1850, fins a l'èxit internacional de Miró o Clavé.

La Baronessa Thyssen ha reconegut la seva debilitat pels paisatgistes catalans i pels pintors catalans en general i ha assegurat que en cadascuna de les 47 exposicions internacionals que ha fet de les seves obres arreu del món, sempre hi ha hagut representació catalana.