
Taula del debat 'Els mitjans de comunicació en l'entorn digital' Foto: Jordi Palmer / Nació Digital
La presentació del nou portal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha estat el punt d'arrencada d'una reflexió a l'entorn del futur dels mitjans informatius, de l'efectivitat dels models de negoci i de l'encarament de nous reptes en un escenari canviant. Amb forma de taula rodona i sota l'encapçalament 'Els mitjans de comunicació en l'entorn digital', quatre professionals han pogut reflexionar al Col·legi de Periodistes sobre aquests aspectes, constatant la necessitat de trobar sortides davant una situació nova, on el receptor dels mitjans de comunicació han pres un paper molt més actiu.
En un parlament inicial, el president de la CCMA, Brauli Duart, ha assenyalat el salt que va fer la pròpia Corporació quan l'any 2007 va passar de ser la CCRTV a ser l'actual CCMA, i ha donat pas al debat tot apuntant que el sector periodístic viu una doble crisi "econòmica i tecnològica" i alertant que per "resoldre els reptes d'avui no es pot recórrer a fórmules antigues".
El professor de Comunicació Audiovisual Josep Maria Ganyet; el director adjunt de 'El Periódico', Albert Sáez; el director de mitjans digitals de la CCMA, Martí Patxot i el director de Nació Digital, Salvador Cot, han aprofitat el debat per constatar la vitalitat dels mitjans en català. Així, Sáez ha constatat que l'actual revolució digital "és la primera que s'ha pogut fer a Catalunya amb normalitat lingüística", un fet que per a Cot explica que "el català s'hagi imposat a Internet" valorant la funció "d'arrossegament" exercida des dels mitjans de la CCMA.
Presència "inusual" del català a la xarxa
De fet, com ha apuntat Ganyet, "la presència del català a la xarxa és inusual", en tant que aquesta llengua és la 75a del món quant a nombre de parlants mentre que a Internet, segons alguns estudis, és la vuitena més activa.
Però en un escenari canviant, el tema important del debat un cop assolida la normalitat del català als mitjans, és la manera en què el periodista aprèn a treballar en un entorn dominat per les xarxes socials, un aspecte considerat com a positiu tot i significar "la pèrdua del monopoli de la informació" segons paraules de Sáez. "Twitter és una bona eina per als periodistes perquè 140 caràcters és fer un titular", ha assenyalat Cot.
I finalment el debat s'ha centrat en la necessitat d'adaptar el model de negoci al nou entorn i a les demandes d'una audiència cada més exigent i segmentada, tenint molt present, com ha apuntat Ganyet, que "cal adaptar els continguts a l'audiència, però sobretot cal adaptar les empreses al model de negoci". El que ha quedat clar, i el nou portal de la CCMA n'és un bon exemple, és que cal mantenir obert el debat sobre l'adaptació dels mitjans a l'entorn digital, perquè és aquí on es juga el present i on rauen les perspectives de futur.