La Filmoteca repassarà el cine de Coixet, Hitchcock i Wenders al llarg de 2016

La sala barcelonina també celebrarà el proper any els centenaris dels actors Gregory Peck i Kirk Douglas | El documentalista català Joaquim Jordà rebrà un homenatge en el desè aniversari de la seva mort

Publicat el 02 de desembre de 2015 a les 13:45
Actualitzat el 02 de desembre de 2015 a les 13:51

Ciutadans visitant la Filmoteca de Catalunya l'any 2012, quan es va inaugurar la nova seu al Raval Foto: ACN


Després de tancar l'any 2015 amb un ascens del 8% pel que fa a espectadors totals, amb la seva seu al raval ja consolidada i convertida en un dels referents cinèfils de Barcelona, la Filmoteca de Catalunya ha anunciat les grans claus de la programació de la temporada 2016. Alfred Hitchcock, Isabel Coixet, Wim Wenders i els cent anys de Kirk Douglas en seran alguns dels grans protagonistes, en una programació on hi haurà cicles, retrospectives i les sessions especials habituals.

La sala barcelonina posarà l'accent, al llarg del proper curs, en la difusió del cinema clàssic i contemporani des d'una visió transversal, amb una acurada programació que arrencarà al gener amb una retrospectiva de la cineasta catalana Isabel Coixet, autora de films com Mi vida sin mi, A los que aman o La vida secreta de les paraules, en una programació que serà completada amb la selecció feta per la pròpia cineasta titulada "Dones (bastant) perdudes". 

El febrer serà el torn de Hitchcock, amb una projecció dels films muts del cineasta britànic que han estat restaurats expressament pel British Film Institute (BFI). El mes de febrer es podrà revisar el llegat dels 120 anys de la productora Gaumont, que posarà a l'abast dels espectadors una revisió de l'obra menys divulgada del gran Jean-Luc Godard.

El centenari del naixement de Gregory Peck serà un dels grans protagonistes del mes de març i posarà de relleu el paper de l'actor com una de les icones del Hollywood clàssic. EL mes d'abril, la Filmoteca programarà el cicle "Elio Petri i Gian Maria Volonté, al paradís dels cineastes" i també retrà homenatge al cineasta mexicà Arturo Repstein.

Deu anys sense Joaquim Jordà

Creador d'alguns dels millors documentals catalans contemporanis, Joaquim Jordà reviurà a la Filmoteca en el desè aniversari de la seva mort amb "Més enllà del Mirall", on s'exploraran els límits sobre la realitat i la ficció. El mateix mes, el cinema crític de Frederick Wiseman posarà l'accent en la seva faceta com a gran retratista dels Estats Units amb una retrospectiva.
 

Esteve Riambau, director de la Filmoteca, durant la presentació de la nova programació de 2016 Foto: Europa Press


La sala tindrà el juny el cicle "Carta blanca a Bertrand Tavernier" sobre el cinema francès dels anys trenta i quaranta; el juliol, "Escletxes de la censura"' sobre com l'erotisme "i uns centímetres d'epidermis" van portar de cap la censura institucional des del cinema mut fins als anys setanta. Agost estarà dedicat al "Hollywood dels 70" i a "la generació que va canviar tot l'engranatge" amb el fenomen Easy Riders, amb les primeres pel·lícules de Steven Spilberg i Martin Scorsese, entre d'altres, mentre que setembre tindrà l'antologia "Wim Wenders: l'amic alemany", amb la presència del cineasta encara per confirmar.

L'últim trimestre començarà amb la retrospectiva de la productora de Lluís Miñarro Eddie Sageta, i seguirà amb una immersió en l'obra sobre el conflicte contemporani dels bessons belgues Luc i Jean-Pierre Dardenne. Posarà punt final a la temporada l'efemèride dels primers cent anys del protagonista d'Espartaco, Kirk Douglas, amb un recorregut per la seva filmografia que sobretot es proposa fer els "cent anys en vida" de l'artista.