Cultura

La Fira Mediterrània crea el Club Mecenes

La iniciativa ha nascut de la mà de deu empreses del Bages i confia en ampliar-se en un futur

ARA A PORTADA

Publicat el 09 de setembre de 2015 a les 08:08
La Fira Mediterrània de Manresa ha posat en marxa en la seva 18a edició el Club Mecenes, una plataforma perquè el teixit econòmic de la Catalunya Central s'uneixi al projecte cultural del certamen. Segons ha detallat la gerent de la Fira, Lídia Hinojo, la iniciativa neix de la mà de deu empreses i entitats del Bages i, en un futur, s'espera que aquesta xifra vagi augmentant. "Tenim una fira que compleix la majoria d'edat i que ja està consolidada i amb una maraca clara de cultura popular i músiques del món", ha ressaltat Hinojo, qui ha afegit que "a més, és una fira estratègica dins del sector cultural català i, tot això, ha fet possible que aquestes empreses s'adhereixin al Club Mecenes".

Amb l'objectiu estratègic de seguir ampliant complicitats amb els diferents segments de la societat, la Fira Mediterrània ha engegat el projecte del Club Mecenes per buscar, en aquest cas, la complicitat del teixit econòmic. La iniciativa compta, d'entrada, amb deu empreses bagenques, tot i que no descarten ampliar-les en un futur. El Club Mecenes està format per Esteve, Iberpotash, Regió 7, Dental Manresa, Kids&Us, Oller del Mas, Eco7, Món Verd, la UBIC i Mundoabuelo. 

Segons ha detallat la gerent de la Fira Mediterrània, Lídia Hinojo, el Club es divideix en tres categories en funció de l'aportació econòmica de cada empresa: Mecenes Premium, Gran Mecenes i Mecenes. Les empreses tindran un 35% de deducció fiscal en l'impost de societats i, a més, diverses contraprestacions a nivell publicitari i de difusió. A més, Hinojo ha explicat que també disposaran d'un paquet d'entrades gratuïtes per podar anar a veure alguns dels espectacles de pagament i podran accedir a la Llotja Professional. 

De la seva banda, el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, Lluís Puig, ha expressat que "sabem que no tenim una bona llei de mecenatge i que l'administració pública justeja en aquest sentit". Amb tot, Puig ha afegit que "ara ens toca anar endavant i això vol dir avançar-nos al temps perquè algun dia la Fundació tindrà les màximes facilitats de desgravació, ja que això no té aturador". Puig creu que "arribarà un dia en què anar a comprar 12 llibres l'any pugui desgravar, així com també comprar-se un abonament al Kursaal". 

En relació als divuit anys de la Fira Mediterrània, el director general de Cultura Popular ha assegurat que el certamen "ha aconseguit un nivell d'arrelament tan fort que ha ajudat moltíssim a la desinhibició del món de la cultura popular i a la normalització total i absoluta de les músiques del món". "Sense la Fira", ha dit Puig, "no tindríem aquesta cultura popular una mica desvergonyida en el sentit d'anar amb la cara alta i fer les coses tan ben fetes".