La vintena edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 5 al 8 d'octubre, presenta enguany una programació basada en quatre missatges. Quatre valors que defineixen els 20 anys de trajectòria del projecte: "futur, patrimoni, innovació i Mediterrània". A través de la programació, el certamen llençarà un missatge que cedirà la veu als joves, reivindicant així una escena encara poc coneguda.
Tal com els mateixos organitzadors han explicat en roda de premsa, es tracta d'un planter de joves músics dels Països Catalans, molt conscients de la importància de buscar una veu pròpia i de la força de la tradició com a matèria creativa. Tot combinant avantguarda i tradició des de diferents òptiques, són músics que estan transformant la música d'arrel.
L'edició dels 20 anys de Fira Mediterrània donarà veu al nou talent jove tot reunint sobre l'escenari els noms més destacats d'aquesta generació, com el duet revelació del 2016 Maria Arnal & Marcel Bagès, les veus de Judit Neddermann i Joana Gomila, el duet de gralla i acordió Criatures (guanyadors del Concurs Sons de la Mediterrània 2016), el multiinstrumentista i compositor Manu Sabaté, el guitarrista Pau Figueres, el grup de folk Riu, el cantaor valencià Xavier de Bétera, el tenorista Magí Canyelles i la big band Rufaca Folk Jazz Orquestra - Escola Folk del Pirineu, que combina especialistes en la música del Pirineu amb alguns dels millors joves músics de jazz del país.
Artistes que marquen el futur
En la vessant més professional de la Fira, i concretament dintre del programa de showcases -càpsules artístiques de 30 minuts que es presenten a la Llotja Professional- trobem tres artistes que marquen una projecció de futur: Anna Ferrer, que presentarà Tel·lúria, un projecte de cançons pròpies amb inspiració molt Mediterrània; Inxa Impro Quintet, grup liderat pel multiinstrumentista Manu Sabaté, una formació que obre espais d'improvisació en el marc de la música d'arrel tradicional i Les Anxovetes, grup d'havaneres cantades en femení.
La formació Hora de Joglar completen l'eix de futur de la 20a Fira Mediterrània. La música de l'escena mestissa que ofereixen, ens transporta des del centre d'Europa al Carib, passant per la Garrotxa, d'on són originaris la majoria dels seus membres, a ritme de swing, balkan, reggae, ska i latin.
La final del Concurs de Sons 2017, el 5 d'octubre
Aquesta tasca de posar en valor el futur i els nous valors no es pot entendre sense la implicació de la Fira en el Concurs Sons de la Mediterrània, dedicada a bandes emergents de música d'arrel Mediterrània. La desena edició d'aquest concurs ja té finalistes, triats pel jurat d'entre les 39 propostes inscrites. Balkan Paradise Orchestra, Catfolkin, Els Jóvens i Orquestrina Trama actuaran a la final, que tindrà lloc el 5 d'octubre a la Taverna en el marc de la Fira.
El Concurs Sons de la Mediterrània està convocat per la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius, el Grup Enderrock i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Cultura
La Fira Mediterrània proposa una mirada als nous talents de la música d'arrel
El certamen presenta una programació associada als quatre eixos que defineixen unatrajectòria de vint edicions: futur, patrimoni, innovació i Mediterrània
ARA A PORTADA
Publicat el 19 de setembre de 2017 a les 10:03
Et pot interessar
-
Cultura Bruce Springsteen publicarà set «àlbums inèdits» al juny
-
Cultura La «casa tapiada», de Julià de Jòdar i, l’actor i director teatral Jordi Oriol, Premis Crítica Serra d’Or
-
Cultura Desinformació, extrema dreta i desigualtats: els temes d'anàlisi a l'«Anuari de Mèdia.cat 2024-2025»
-
Cultura Marilyn Manson farà parada a Badalona en la seva gira europea
-
Cultura Què és l'escriptura especular i per què Leonardo da Vinci la feia servir tant?