Relatada a partir de quatre històries independents però interrelacionades, Sánchez Piñol aborda la trajectòria extraordinària d'un dels personatges més estimats pels lectors catalans de l'actualitat, Martí Zuviría. El llibre arrenca, precisament, el 12 de setembre de 1714, l’endemà de la caiguda de Barcelona i poc abans que el mateix Zuviría fugi a l’Amèrica del Nord, on ajudarà els indis yames en la guerra contra els colons anglesos.
Després de l’aventura americana, Zuviría tornarà a Catalunya, i el seguirem, també, en els seus viatges a Londres, Alemanya i, fins i tot, Nova Zelanda. Com a lectors, retrobarem personatges històrics que ja vam conèixer a Victus, com l’ambigu duc de Berwick, el seu acèrrim enemic Verboom o l’admirat general Villarroel, alhora que en descobrirem de nous, com el famós guerriller antiborbònic Pere Joan Barceló, àlies Carrasclet, o l’explorador anglès James Cook.
Una segona part amb més humor

Portada de «Vae Victus», segona part de «Victus» Foto: La Campana
En aquesta mateixa entrevista, l'autor ha confirmat que ja té en ment la tercera part, tot i que "dependrà dels lectors que es publiqui". Tal com ha confessat Sánchez Piñol, "m'agradaria veure, finalment, en Zuviría a l'Amèrica revolucionària, i seria una llàstima que no arribi a les llibreries la fi de la trilogia".