La Setmana del Llibre en Català acollirà per primer cop tots els territoris de parla catalana

La 41a edició bat rècord d'expositors (287), el límit que permet l'espai del Moll de la Fusta, amb segells de Catalunya, el País Valencià, Andorra, les Balears i la Catalunya Nord

Pérdigo, president d'Editors.cat, i Domènech, directora de La Setmana del Llibre en Català, a la presentació de la 41a edició
Pérdigo, president d'Editors.cat, i Domènech, directora de La Setmana del Llibre en Català, a la presentació de la 41a edició | Mar Riera
11 de juliol de 2023
Actualitzat: 12 de novembre, 13:19h
Tot preparat per a una de les cites més esperades de finals d'estiu. El festival del llibre que amenitza la tornada a la rutina i serveix de precedent per començar una nova temporada. Un any més, del 8 al 17 de setembre, torna LaSetmana del Llibre en Català al Moll de la Fusta. La gran novetat d'aquest any és que serà la primera vegada que La Setmana acollirà els segells de tots els territoris de parla catalana: Catalunya, el País Valencià, Andorra, les Balears i la Catalunya del Nord, que fins ara no havia estat present en aquesta cita.

Aquest dimarts s'ha celebrat la presentació de la 41a edició d'aquesta festa del sector del llibre a l'Ateneu Barcelonès, a càrrec d'Ilya Pérdigo, president d'Editors.cat, i Cristina Domènech, directora de la Setmana del Llibre en Català. L'objectiu és "intentar que La Setmana vagi més enllà del que passa al Moll de la Fusta, que sigui una excusa per vincular-se d'alguna manera al llibre en català". Així doncs, la intenció és situar La Setmana en un calendari de país: "Ha de ser una data al calendari que se celebri arreu del territori, a les escoles, als casals, a les llibreries, a casa, i no només al Moll de la Fusta", ha assenyalat la directora.  

L'eix d'aquesta edició és la paraula escrita, perquè "el llibre és on comença tot, d'on surten totes les històries i reflexions que, en altres formats, arribaran a tots els públics i constituiran els diferents moments de lleure cultural. Per això volem reivindicar que el llibre és l'origen de tot i que La Setmana és on tot comença", ha indicat Domènech. Per tant, seran deu dies en què el llibre en català serà el gran protagonista, juntament amb totes les baules que ho fan possible: editors, llibreters, autors, traductors, il·lustradors i lectors. 

Per si no n'hi hagués prou, és l'edició de rècord. Als més de 7.000 metres quadrats que formen el Moll de la Fusta hi haurà 87 casetes i 287 expositors, xifra límit permesa. Entre aquests expositors hi haurà 244segells, 20 llibreries, 10institucions i 9universitats, entre d'altres. A tot això cal afegir-hi les més de 300 activitats que s'hi duran a terme, pensades per a tothom, des d'infants fins a adults. Aquest any també s'han tingut molt en compte els joves, que tindran dos dies d'activitats dedicades exclusivament per a ells. L'activitat més destacada és la innovadora "batalla de llibres", una presentació de nou novetats en format freestyle en què el públic haurà de votar el que més li hagi agradat. L'Off Setmana, un espai per a pòdcasts culturals centrats en el món del llibre, també s'estrena a l'edició d'enguany.

Està previst que per a La Setmana surtin unes 125 novetats editorials. L'organització ha avançat que alguns autors que trauran llibre són Carlota GurtSílvia SolerSergi Pàmies Maria Climent, entre molts altres escriptors. Pérdigo ha explicat que "any rere any han crescut les sinergies i les complicitats amb editorials, escriptors, bibliotecaris, distribuïdors i administracions" i ha deixat clar que "La Setmana és un espai infranquejable que serveix per defensar i promoure l'ús de la llengua catalana i la literatura en català". 

Com cada any, durant la presentació també s'han anunciat els guanyadors dels dos premis estrella que reparteix el jurat de La Setmana. D'una banda, el premi Trajectòria ha estat per a Mercè Ibarz, escriptora, periodista, professora i un dels grans noms de les lletres catalanes, per la seva gran autoexigència a l'hora de treballar i la seva contribució en l'enriquiment cultural i com a país. De l'altra, el premi Difusió se l'ha emportat Roger Mas, músic que converteix els seus concerts en lliçons de literatura, per la seva tasca incansable els últims anys en la promoció de la literatura catalana. 

Així doncs, la prioritat de tota la gent que hi ha darrere d'aquesta gran cita és convertir La Setmana del Llibre en Català en el festival del llibre en català i la festa del sector del llibre. Les signatures, els itineraris, els concerts, les presentacions, els recitals i les commemoracions, juntament amb els expositors, les casetes i, per descomptat, els lectors, faran possible que aquesta prioritat es converteixi en realitat.