La Unió Europea, un invent nazi?

El curtmetratge 'La gran invención' planteja en clau de política-ficció el fet que la construcció europea actual no fos més que el pla B de Hitler en cas de derrota

Publicat el 12 de novembre de 2014 a les 23:01
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7HZRdfHu0_M[/youtube]

La construcció europea tal i com la coneixem actualment no seria més que el pla B d'Adolf Hitler en cas de derrota a la Segona Guerra Mundial. Aquesta és la premissa de la que parteix el curtmetratge 'La gran invención', dirigit per Fernando Trias de Bes, en el que es planteja en clau de política-ficció, no només el descobriment d'aquesta realitat sorprenent, sinó també el fet que el mateix origen nazi de la UE conduiria a la seva autodissolució.

 
De fet, la pel·lícula comença amb l'anunci, al desembre del 2017, de la fi de la UE a causa de la tensió generada a partir de l'estrena de la pel·lícula, dirigida per un director anomenat Carlos Giró -que al curt és presentat com a espanyol i nascut a Barcelona-, que faria entrar a tots els països en una espiral de conflicte.

El punt de partida però, és un document elaborat l'any 1942 per especialistes nazis que esbossava l'arquitectura econòmica d'Europa un cop acabada la guerra amb victòria dels alemanys. El text en qüestió es titulava 'Unió Econòmica Europea' i plantejava una Europa sota domini nazi.

La missió secreta dels descendents de Hitler

En la seva faula Trias de Bes converteix aquell informe en un secret pla B en cas de derrota en el qual un fill de Hitler -nascut d'una amant francesa- seria dipositari del pla fins que els seus descendents el lliuressin l'any 2000 a qui fos canceller d'Alemanya, que a l'aplicar-lo donaria lloc a una Europa amb moneda única, i un Banc Central Europeu sota l'ègida alemanya, que imposaria les seves polítiques econòmiques a la resta de països. Una situació inquietantment coincident amb l'actual.

Però el contrafactual plantejat per Trias de Bes va més enllà i planteja que és aquest mateix descobriment el que acaba amb la Unió europea i reserva als pobles europeus un final inesperat. El curt, per cert, utilitza diversos idiomes, com el francès, l'alemany, l'anglès, l'italià, el castellà i el català, aquest últim utilitzat per un suposat representant del Partit Popular de Catalunya. 

'La gran invención' s'emetrà als cinemes conjuntament amb el film 'Diplomatie' -relat de les últimes hores del París ocupat pels nazis just abans de l'alliberament- a partir del divendres 14 de novembre.
 

'La Gran Invención' preveu la dissolució de la Unió Europea