📻 Avui s'estrena el nou podcast "Les Teresines pim, pam, pum" de @_LaCubana i @CatalunyaRadio, i nosaltres les hem volgut anar a veure abans a casa seva! pic.twitter.com/DrJEUw2el6
— La tarda de Catalunya Ràdio (@tardacatradio) February 13, 2023
"Oh, escolta, nena"! Tres dècades després, però amb el mateix to i sense filtres. "La ràdio les va a buscar a elles perquè expliquin coses a la seva manera, la teresina, políticament incorrecta, si cal, com es parla a casa", detalla a Nació el creador de la sèrie Teresina S.A. i guionista de la companyia teatral La Cubana, Jordi Milán: "Aquesta és una de les gràcies del pòdcast!".
Després de tocar totes les tecles del món de l'art -des del teatre i fins a la televisió, passant pel teatre publicitari i els musicals-, La Cubana entra ara en un nou univers. "Ens va fer gràcia adaptar les Teresines a la ràdio", explica Milán, alhora que assegura que ha estat una tasca "interessant" però que els ha portat molta feina, ja que s'ha escrit tot pensant amb el pòdcast: "Els teatreros quan ens imaginem les coses ho fem amb la forma, els decorats, les expressions, però a la ràdio t'ho has d'imaginar tot a partir de la veu i els sons. S'han de crear decorats sonors. Els oients han de saber, sense que se'ls expliqui, on està passant cada escena. Ha sigut molt apassionant i hem après molt".
La sèrie de televisió emesa el 1992 va tenir només 13 capítols, però les Teresines s'han convertit en un fenomen. "Mai vam pensar que seria així", reconeix el guionista, sorprès perquè els joves d'ara segueixen sent "molt fans" de les tres germanes de Gràcia. Tot i tenir escrita una segona part des del primer dia, aquesta mai s'ha estrenat perquè, segons Milán, als directius de la tele "no els va acabar de fer el pes" la primera temporada perquè diferia del seu "concepte" de sitcom. El guió, però, segueix al calaix sense intenció de ser recuperat.
📺 Dels creadors de "Les Teresines" arriba "Les Tardesines" amb @emparmoliner, @joanlopezalegre, @monichern, @OriMarch i @elisendacarod pic.twitter.com/7VMDnRX0il
— La tarda de Catalunya Ràdio (@tardacatradio) February 8, 2023
Ara, a la ràdio, la recuperació de les Teresines compta amb la participació dels veïns de l'edifici de Gràcia, però també amb la col·laboració d'invitats especials, com la Juliana Canet, el Toni Clapés o el Luis del Olmo, "que representen les tres èpoques de la ràdio: la jove, l'actual i la del passat". Els vuit capítols del pòdcast explicaran històries independents, amb el fil conductor que parlen a la ràdio perquè Catalunya Ràdio els demana comentar diversos temes d'actualitat.
"Són les Teresines posades en un nou àmbit i permetran que la gent recordi coses habituals", explica Milán. I és que ser teresina és una forma de viure que passa a tot Catalunya: "Tothom es pot sentir identificat amb aquest tarannà perquè coneix algú que ho és o el té".