Cultura

L'espectacle inaugural de FiraTàrrega es podrà veure a Barcelona

ARA A PORTADA

Publicat el 01 de setembre de 2014 a les 14:15
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i el director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, al Departament de Cultura Foto: ACN

'La ira dels peixos', la producció pròpia de la FiraTàrrega que inaugurarà el certamen el dia 12 de setembre es podrà veure també a Barcelona la nit del 10 de setembre en el marc dels actes del Tricentenari. Aquesta és una de les novetats de la nova edició de la mostra teatral, que es desenvoluparà de l'11 al 14 de setembre i comptarà amb la presència de 80 companyies.

Tal i com ja es va avançar a principis de juliol, aquesta 34a edició farà èmfasi en l'actualitat escènica de centreeuropa i comptarà amb 273 passis, dels quals 153 són gratuïts i 120 de pagament. En aquesta nova edició, destaca la presència de professionals de delegacions internacionals amb especial protagonisme asiàtic, llatinoamericà i nòrdic.
 
En aquesta edició hi ha 80 companyies, de les quals 51 són part del programa oficial i 29 formen el programa empresa, amb 273 passis dels quals 153 són gratuïts i 120 de pagament. Pel que fa les procedències del muntatge, respecte les 51 de programació oficial, 29 són catalanes, deu de la resta de l'Estat i dotze internacionals, de Mèxic, Eslovàquia, República Txeca, Hongria, Polònia, Argentina, Regne Unit i Bèlgica. Així mateix, respecte les 29 del programa empresa, vuit són catalanes, dotze de la resta de l'Estat i nou internacionals, procedents d'Itàlia, França, Argentina i Gran Bretanya. En total, 37 companyies catalanes (46%), 22 espanyoles (27%) i 21 internacionals (26%). Així mateix, del programa oficial de FiraTàrrega 26 són estrenes, és a dir el 50%. Sobre la tipologia d'espectacles, 38 són arts de carrer i 14 de sala. 
 
Una de les novetats d'aquest any és que l'espectacle inaugural 'La ira dels peixos' dirigida pel xilè Ignacio Achurra es podrà veure també a Barcelona a dos quarts de deu al Parc de la Ciutadella el dia 10 de setembre. L'obra inaugurarà després FiraTàrrega el dia 12 i s'interpretarà a més el 13 i 14 a la Plaça Hort del Barceloní. El muntatge s'emetrà per la Xarxa de Televisions Locals en directe el dia 10. "Ens hem llançat a la piscina de la producció i ens hem vist forts per tirar una peça de gran format", ha ressaltat Duran. "No té res a veure amb el pamflet ni el proselitisme i ens agradaria que ens deixés a tots amb moltes preguntes". Achurra ha explicat, en la roda de premsa que ha tingut lloc al Departament de Cultura, que 'La ira dels peixos' tracta sobre la relació entre dues cultures, una que resideix en un vaixell encallat al mig del mar i una segona que visita aquest lloc representat per uns turistes. 
 
Secció oficial 
 
FiraTàrrega compta aquest any amb una secció oficial on s'hi poden trobar diversos espectacles que volen trencar els esquemes de la convencionalitat. La primera d'aquestes propostes és de foradelugar, una companyia que es defineix a ella mateixa com a "teatre desubicat". A Tàrrega presentarà 'El rei Gaspar', en què el personatge reparteix publicitat en un carrer comercial. La companyia Obskené proposa, conjuntament amb la companyia mexicana Teatro Ojo, la 'Gran rifa d'un fabulós viatge a Mèxic', una obra que interpel·la els ciutadans per fer-los participar aportant objectes que els resultin imprescindibles per reconstruir la seva llar. 'Close Encounters of the diferent kind' és la proposta de Stereo AKT, que té com a premissa una invasió alienígena a la terra, portada a terme per un grup d'extraterrestres de diferents galàxies i amb aparença humana.  
 
Toti Toronell dirigeix 'Micro-Shakespeare', muntatge que compta amb la producció del Royal National Theatre de Londres. Toronell ha dit que l'espectacle consta de petits "teatrets" i s'anima al públic a participar-hi i reben unes instruccions diferents segons el lloc on estan situats. "El repte era condensar les obres de Shakespeare cinc o set minuts", ha apuntat. 
 
L'espectacle 'Me va gustando', proposa una recerca en què quatre artistes exploren els límits del flamenc a través de la paraula, la música i el ball, proposada per Marco Vargas i Chloé Brûlé. El projecte Arsènic Creació presentarà a Tàrrega 'La nit just abans dels boscos', en què un home prova de retenir un desconegut que ha abordat a la cantonada. 'Rudo', de Manolo Alcántara, busca nous llenguatges a partir del circ, però des d'una perspectiva íntima i propera. 
 
La secció de programació que més s'identifica amb la recerca i la investigació escèniques, és aquella que forma part del Programa de Suport a la Creació, que inclou una sèrie de proposes úniques. En aquest context, Kamchatka proposarà 'Fugit', una preqüela que s'ubica a l'inici de la trilogia integrada per Kamchàtka i Habitaculum, i en què el públic és citat en un lloc inesperat per iniciar un viatge sorprenent. 
 
Subvenció específica d'arts de carrer
 
Un dels representants de Kamchatka, Santi Rovira, li ha traslladat al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que volien "demanar-li hora" perquè "no es troben bé" i estan "fotuts". Rovira ha destacat que volen visitar-lo perquè "troben una mancança molt gran" i ha apostat per un suport a la creació estructural i de diners. "Necessitem aire perquè sinó ens morim", ha apuntat el representant de Kamchatka. "Fa falta una línia de subvenció específica d'arts de carrer perquè nosaltres hem fet la creació amb el suport de Tàrrega i d'algun festival, però la feina l'hem subvencionada nosaltres mateixos". 
 
El conseller Mascarell ha replicat que sempre que algú li demana hora el troba i s'ha mostrat obert a parlar amb ells. "Si el diner públic no va acompanyat d'una mecànica de treball sòlida, les subvencions serveixen per mantenir algunes companyies, però a la vegada per crear frustracions notables", ha dit el titular de Cultura. Mascarell, per altra banda, ha remarcat la feina i expressivitat del talent del país que es produeix a FiraTàrrega i l'aposta per mantenir Tàrrega en el mapa de la centralitat cultural i com un aparador per fer possible que a nivell internacional les companyies puguin sortir i veure allò valuós que s'està fent a fora. 
 
"Tàrrega té les portes obertes"
 
Per la seva part, l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha destacat l'aposta de FiraTàrrega per "connectar amb la ciutadania oferint tots els espectacles" de la programació. "Tàrrega té les portes obertes en un any 2014 important pel país i també per la ciutat", ha manifestat. 
Pressupost 
 
El pressupost d'aquesta edició de FiraTàrrega és 1.083.900 euros, dels quals 168.100 s?pon de recursos propis i 841.800 de subvencions: 400.000 de la Generalitat, 211.300 de l'Ajuntament de Tarrega, 75.000 de l'INAEM-Ministeri de Cultura i 155.500 de la Diputació de Lleida. 74.000 euros provenen de col·laboracions i publicitat.