Mascarell veu un intent d'acabar amb la cohesió social

Considera que hi ha una ofensiva contra el català de la qual la reforma de Wert només és una part

Publicat el 13 de desembre de 2012 a les 15:39
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha reunit amb la comissió permanent del Consell Social de la Llengua Foto: ACN

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, creu que "des d'algun lloc s'ha decidit que la cohesió social a Catalunya no té importància i que justament a través de la llengua és possible dificultar-la, això és molt negatiu per a nosaltres perquè la llengua és un dels nostres grans instruments de cohesió". Mascarell s'ha reunit amb el Consell Social de la Llengua, que ha avalat l'acord pres a la cimera de partits aquest dimecres i ha mostrat el seu suport a la consellera Rigau. "Posar en dubte això ens sembla enormement greu", ha dit. "En un país amb una realitat complexa, fabricar problemes on no n'hi ha no és la millor de les iniciatives polítiques", ha afegit Mascarell referint-se al ministre Wert.

Davant d'una possible insubmissió a la Llei Wert, Mascarell creu que des del Govern i del Parlament es dóna cobertura al sistema educatiu per seguir fent les coses com les ha fet fins ara. "Les lleis aprovades al Parlament de Catalunya són lleis vàlides, tenen el suport de la pròpia pràctica escolar", ha afegit Mascarell.

Ofensiva contra el català més enllà de l'educació

Segons el conseller, el que passa a l'àmbit educatiu, però, és una "part molt important" d'un conjunt de manifestacions contra l'ordenament lingüístic català i la voluntat compartida de normalitzar la llengua a Catalunya. Així, en els pròxims dies, el Consell Social de la Llengua recollirà en un document aquestes "realitats" que s'estan tocant des de les polítiques generals amb una "voluntat contrària" a la normalitat del català.

En aquesta "ofensiva, difícil de comprendre, contra el català", Mascarell hi ha englobat la definició del català a la Franja com a 'aragonès occidental', les dificultats perquè el català s'expressés al País Valencià o la sortida del govern balear de l'Institut Ramon Llull aquest mateix dimecres a causa d'un posicionament sobre el català "poc comprensible per nosaltres".