Els "refugiats, estrangers, estranys" i les persones en risc d'exclusió social seran protagonistes de la temporada 2017/2018 del Teatre Lliure. Una temporada que tindrà com a plats forts 'Medea' a partir d'Eurípides i dirigit per Lluís Pasqual; 'Bérénice' de Jean Racine i també dirigit per Pasqual; 'El somriure al peu de l'escala' de Henry Miller, que compta amb la direcció de Ramon Simó; 'Obabakoak' dirigit per Calixto Bieito a partir del llibre de Bernardo Atxaga; 'La visita de la vella dama' dirigit per Jordi Palet i protagonitzat per Vicky Peña; Fernando Bernués dirigirà 'Si mireu al vent d'on ve' amb Eduard Farelo i Emma Vilarasau, i Carol López, 'El sistema solar' amb Nausica Bonnín, Aina Clotet, Marc Clotet i Guillermo Toledo.
La temporada arrencarà el 14 de setembre amb l'espectacle Nit de reis (o el que vulguis), de William Shakespeare, dirigida per Pau Carrió i interpretat per la Kompanyia Lliure. És "un Shakespeare completament embogit, que comença com una comèdia explicant una història d'amor i es converteix en un blues sobre l'amor i el desamor", ha assegurat Pasqual.
Un dels temes principals d'aquesta temporada són els refugiats. "Hi ha un grup d'espectacles que no tracten de reflectir (aquesta realitat) perquè això ho fa el periodisme, sinó que vol glossar i extreure l'essència poètica per fer arribar aquesta realitat de moltes formes amb textos nous i antics".
El primer espectacle dedicat a aquest eix és El metge de Lampedusa, dirigit per Miquel Górriz a partir del llibre Llàgrimes de sal, de Tilda Tilotta i Pietro Bartolo. Xicu Masó serà l'únic intèrpret del muntatge. Pasqual dirigirà dos espectacles que tenen a veure amb l'estrangeria: Medea a partir d'Eurípides i Bérénice, de Jean Racine. També ha assenyalat que en els dos textos "l'arrel de la tragèdia es troba en la qualitat d'estrangeria tant d'una protagonista com de l'altra".
Medea estarà interpretat per Andreu Benito, Roger Coma, Andrés Herrera i Emma Vilarasau, i Bérénice, pels mateixos actors menys Andrés Herrera. En el marc de la proposta infantil El Lliure dels Nens, s'interpretarà Molsa a partir de la novel·la homònima de David Cirici amb la companyia Thomas Noone Dance. Altres obres relacionades amb l'estrangeria són Històries d'Istanbul, a contrapeu, de Yesim Özsiy Gülan, dirigida per Joan Arqué amb Mercè Aranega, Francesc Ferrer, Elena Fortuny, Carles Gilabert, Jordi Martínez i Magda Puig.
En l'apartat de persones en risc d'exclusió social, s'ha programat Living with the lights on, de Mark Lockyer i dirigit per Ramin Gray; Trans (més enllà), dirigit per Didier Ruiz, en el qual el Lliure "proposa obrir els ulls i el cor davant dels qui tenen una identitat sexual que no es correspon amb la biologia"; Cinema, protagonitzat per persones en risc d'exclusió social i Sis personatges, dirigida per Juan Carlos Martel Bayod amb sis persones que viuen i dormen al carrer i que pujaran a l'escenari.
Per altra banda, Ramon Simó dirigirà El somriure al peu de l'escala, amb Joan Arqué, Jordi Martinez i Tanja Haupt, que tracta sobre un pallasso retirat que torna a la pista a causa d'un accident. La visita de la vella dama dirigit per Jordi Palet estarà protagonitzat per Vicky Peña, qui es posa a la pell d'una multimilionària que torna al seu poble natal disposada a enfrontar-se al passat. Jan Lauwers dirigirà al Lliure la versió teatral d'un guió de John Cassavetes, Begin the beguine.
Obabakoak i Calixto Bieito
Un dels espectacles destacats és Obabakoak dirigida per Calixto Bieito i basat en el reconegut llibre d'Atxaga. "Es curiós que al segle XXI, l'escriptor, explicant històries fundacionals de persones i coses del País Basc, hagi aconseguit un retrat universal del començament de moltes comunitats i col·lectivitats", ha assenyalat el director del Lliure.
Emma Vilarasau pujarà per tercera vegada a l'escenari del Teatre Lliure la pròxima temporada i aquesta vegada amb el muntatge Si mireu el vent d'on ve, amb dramatúrgia de Marc Rosich i direcció de Fernando Bernués. Mentre, Carol López dirigirà El sistema solar, amb Nausica Bonnín, Aina Clotet, Marc Clotet i Guillermo Toledo.
Cesc Gelabert tornarà al Lliure amb Escrit en l'aire, en un muntatge que servirà per recordar a Moisès Maicas, qui era el seu director. Entre les noves reposicions de la temporada hi haurà Maria Estuard, a partir de l'obra de Friedrich von Schiller i amb direcció de Sergi Belbel, i In memoriam, sobre la quinta del Biberó dirigida per Pasqual.
Xifres de final de temporada
La temporada 2016/2017, el Teatre Lliure ha acollit 139.858 espectadors, dels quals 116.564 són dels tres espais del teatre i 23.294 de les gires. El Lliure de Montjuïc ha rebut 80.829 espectadors amb un 82,4% d'ocupació, mentre que el Lliure de Gràcia haurà rebut 35.735 espectadors amb un 90,3% d'ocupació. En total, l'ocupació ha estat del 84,7%. La recaptació ha estat d'1,36 milions, sense comptar l'IVA.
«Medea», «Bérénice», «Obabakoak» i «Nit de Reis», plats forts de la nova temporada al Lliure
Els refugiats i les persones en risc d'exclusió social seran protagonistes de gran part dels espectacles
ARA A PORTADA
Publicat el 16 de juny de 2017 a les 11:15
Et pot interessar
-
Cultura Torna Oasis: deu cançons per posar-se a to abans de la gira
-
Cultura Descobreixen sense voler una pintura inèdita de Lola Anglada
-
Cultura El MNAC manté l'esperança que el jutjat valori «la incapacitat tècnica» d'executar la sentència
-
Cultura El jutjat d’Osca no inicia l’execució forçosa de la sentència de Sixena a l’espera de rebre la sentència del Suprem
-
Cultura «Encara em costa entendre com els pares van posar en risc la vida per canviar realment el món»
-
Cultura Sílvia Orriols, cap de cartell de la Cantada d'Havaneres