Un català amb més varietats dialectals. Aquesta és la proposta que un grup de filòlegs ha posat sobre la taula per renovar el mapa dialectal, que volen modernitzar tant en contingut com d'imatge. L'impulsa el festival Posa-hi tu l'accent, i s'ha presentat aquest dimecres al Museu Terra de Barcelona i ha estat elaborat amb criteris científics. Entre les novetats, hi ha la incorporació de dos nous vessants: el gironí i el valencià mallorquí.
El mapa, de colors vius i amb una imatge més moderna i visual que la majoria dels precedents, l'ha fet un equip interdisciplinari de persones lligades a l'organització del festival, que se celebrarà aquest cap de setmana a l'Espluga del Francolí. Hi destaquen els dialectòlegs Pere Navarro, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i Vicent Beltran, de la Universitat d'Alacant (UA).
La biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola de l'Espluga va obrir el foc ahir a la setmana del festival de les variants dialectals amb una conferència de la filòloga Carme Plaza sobre el parlar de l'Espluga i els de la Conca, en què n'és experta. Entrem en matèria...
— Posa-hi tu l’accent (@posahitulaccent) September 25, 2024
#posahitulaccentpic.twitter.com/Gz4urYy27J
El grup s'ha basat en els estudis acadèmics recents sobre els trets característics de la llengua en els diversos territoris, i per això ha decidit afegir-hi el gironí, que sempre s'havia englobat dins del central, i el valencià mallorquí, al voltant del poble de Tàrbena, a la Marina Baixa. A més, en lloc de les clàssiques línies divisòries entre els dialectes —com la mateixa isoglossa que, de nord a sud, separa els dos grans blocs del català, l'occidental i l'oriental—, s'han traçat franges de transició. No donen el mapa per tancat: a la primavera es farà una trobada que pot fer variar el llistat i la delimitació de les franges. El llistat no està tancat: a la primavera es trobaran per determinar quins canvis es mantenen i si hi ha més actualitzacions.
Una versió gegant del mapa, de 6,5 d'alçada x 4 metres d'amplada, resta penjada des d'aquesta tarda a la façana del Casal de l'Espluga de Francolí, que serà la seu del festival. S'ha desplegat en un petit acte amb la presència de l'alcalde, Josep Maria Vidal; el coordinador del festival, Òscar Palau, i la vicealcaldessa de Solivella, Helena Querol, ja que aquest Ajuntament ha finançat la lona en el marc del seu programa per potenciar el xipella, un parlar de transició molt específic i característic d'aquest poble i de l'àrea central de la Conca de Barberà.
Un festival per fer valdre la riquesa dialectal
Versions de mà del mapa es lliuraran com a regal als inscrits en el festival. La resta d'assistents i visitants que vagin a l'Espluga aquest cap de setmana, també el podran adquirir a un preu mòdic a les carpes que l'organització habilitarà. Totes les ponències i taules rodones, que conformen l'eix vertebral del festival, són de lliure accés, així com els contacontes per a infants o les sessions de kamishibai (teatre de paper) a càrrec del Casal Català del Conflent. Els únics espectacles de pagament seran divendres l'obra de teatre "El Rovell de l'ou", a càrrec del grup La Garbinada de Mequinensa, i el concert dissabte de Roger Mas, Joan Reig i La Maria, amb la participació del glosador Miquel Servera.
Tots ells intervindran abans en una taularodona. La benvinguda divendres al festival, amb la presència de la vicepresidenta primera del Parlament, Raquel Sans, comptarà amb una lliçó magistral a càrrec de l'eminent dialectòleg Joan Veny, mentre la gala de cloenda diumenge al migdia, que conduiran les populars influenciadores Can Putades, la tancarà el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila.