La imatge de la Moreneta sortirà de "manera excepcional" de l'interior del cambril de la basílica de Santa Maria de Montserrat per primera vegada en el segle XXI. Ho farà el 27 d'abril amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat. Serà un dels moments àlgids de la festa, ja que l'última vegada que la talla romànica va sortir del cambril va ser el 1997 quan es van celebrar els50 anys de l'entronització de la imatge de la Mare de Déu.
La celebració de la diada, que coincideix amb el mil·lenari de Montserrat, s'allargarà tot el cap de setmana del 26 i 27 d'abril i comptarà amb les tradicionals ballades de sardanes, misses i un concert a càrrec de l'Orquestra Simfònica del Vallès. "Està tot pensat perquè vingui el màxim de gent possible", ha subratllat el comissari del Mil·lenari, Bernat Juliol.
I és que l'Abadia de Montserrat es prepara enguany per viure una celebració especial de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, ja que coincideix amb la commemoració del mil·lenari de la fundació del monestir. Juliol destaca que la imatge de la Mare de Déu es traslladarà en processó fins a la plaça de Santa Maria, un dels punts on es durà a terme la missa del diumenge 27 d'abril. "És un fet molt excepcional, que només es fa en les grans ocasions", ha subratllat, i ha recordat que "el segle passat només es va fer dues vegades, l'any 1947 i el 1997".
La imatge de la Mare de Déu de Montserrat es traslladarà amb un baiard -una mena de llitera amb dues barres llargues paral·leles- que data del 1916 i que s'està restaurant especialment per a l'ocasió. Per portar-la fins a la plaça, el rector del santuari, Joan M. Mayol, serà l'encarregat de retirar la imatge del seu tron i entregar-la a l'abat de Montserrat, Manel Gasch, que la baixarà fins a l'entrada del cambril. Algunes de les persones que participaran en el seu trasllat en processó fins a la plaça seran la Schola Cantorum de l'Escolania de Montserrat -el cor mixt- i també els monjos de la comunitat benedictina.