
Uns 400 nens i nois han culminat aquest dissabte la campanya nadalenca del Secretariat de Corals Infanitls de Catalunya (SCIC) amb un "flashmob" a les escales de la plaça de la Catedral de Barcelona per promoure el cant coral entre els més joves.
L'acció musical ha estat dirigida per el mestre Salvador Brotons, que actualment està al capdavant de la Banda Municipal de Barcelona. A dia d'avui, un centenar de formacions s'integren en el SCIC, i apleguen entre 2.000 i 3.000 cantaires d'arreu dels Països Catalans.
Txell Montserrat, Coordinadora general del SCIC, ha comentat en declaracions a l'ACN que aquest ha estat un dels actes que ha tingut més ressò, en part per l'escenari on s'ha dut a terme -just davant de la Catedral de Barcelona-, i per les dates nadalenques. "Cada cinc anys fem una trobada general, i no parem de programar i oferir activitats a les corals, als mestres i a la gent interessada en el cant coral en general", ha afegit.
Montserrat ha destacat la gran importància d'aquesta activitat musical, tot i que no se n'ha estat d'animar a més persones a participar-hi. El missatge de l'actuació d'aquest dissabte és, per a la responsable de l'entitat que "cantar és 'xulo', és el més saludable i és el que tothom hauria de fer". Sobre programes com el concurs 'Oh Happy Day!' de Televisió de Catalunya (TVC), en què es buscava la millor formació coral de Catalunya, Txell Montserrat ha assenyalat que "tot el que sigui parlar de cant coral és positiu".
'El desembre congelat', 'Fum, fum, fum' o 'El noi de la mare' han estat algunes de les cançons que s'han interpretat. A dos quarts de dotze del migdia, els joves participants han pujat ordenadament per les escales de davant de la Catedral fins a formar un autèntic cor com els que es veuen en els grans auditoris. Al davant, familiars, amics i vianants que passaven per aquell moment per la plaça barcelonina, alguns dels quals, han cantat tímidament les cançons més populars.
Els cantaires han seguit en tot moment les indicacions de Salvador Brotons i Soler (Barcelona, 1959) compositor i director d'orquestra. Criat en el si d'una família de músics, va començar la seva formació tocant la flauta. Amb una extensa i reconeguda trajectòria, actualment està al capdavant Banda Municipal de Barcelona i compagina la seva intensa agenda com a director amb la composició d'encàrrecs musicals arribats d'arreu del món -acumula més d'un centenar de peces-, que abasten tot tipus de gèneres.
Des de l'octubre de 2001 Brotons és també professor de direcció d'orquestra i composició a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i destaca, a més, la tasca que duu a terme en la recuperació d'obres orquestrals de compositors del país, activitat que realitza al capdavant l'Orquestra Jove dels Països Catalans.
En aquest sentit, Brotons ha destacat la gran importància d'actes com aquest. "La mainada ha de conèixer el nostre repertori tradicional català, i l'ha de viure, cantant junts" ha declarat a l'ACN. "És una experiència molt gratificant, i es fa país!" ha subratllat sobre l'experiència de dirigir aquesta coral sorpresa. Pel que fa a dirigir nens, reconeix que no és fàcil. "Al principi costa, no és fàcil, han d'aprendre", ha indicat. "Però quan s'ho saben, canten molt bé; és un públic molt agraït", ha conclòs.
L'SCIC compta amb nou delegacions territorials: Barcelonès, Maresme-Vallès Oriental, Vallès Occidental, Anoia-Penedès, Ponent, Gironès-Osona, Tarragonès, Eix Llobregat i Mallorca. Les corals dels més petits s'engloben a coralsinfantils.cat.