«Ocnos i el parat esglai», la «Bíblia» pòstuma d'Espriu

Un recull de textos, molts dels quals inèdits, completen l'obra crítica del poeta i escriptor

Publicat el 22 d’octubre de 2013 a les 19:30
“Aquest llibre funciona com una Bíblia, cal llegir-ne un fragment cada dia”. D'aquesta manera ha definit el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, 'Ocnos i el parat esglai', l'obra pòstuma de Salvador Espriu, un llibre que compila tot de textos esparsos del poeta i escriptor i que completa la seva obra crítica. Mascarell ha insistit que aquest llibre és “una Bíblia civil i cívica” i n'ha destacat la seva importància en el global de l'obra espriuana, en l'acte de presentació del llibre.

En luxosa edició a cura de Ramon Balasch i Mireia Mur i amb il·lustracions de Sergi Barnils, el volum, de més de 800 pàgines, conforma una mena de “crònica de la desfeta d'una època”, segons l'ha definida Balasch. Es tracta d'un recull de tot tipus de textos, pròlegs, articles, retrats, cartes i molts altres escrits d'Espriu, reunits per Balasch al llarg de més de 25 anys que ara, en el marc de l'Any Espriu i amb suport de la Caixa, han pogut veure la llum.

Segons ha assenyalat el mateix Balasch, el mateix Espriu va sentir la necessitat, quan ja tenia 70 anys, “de posar en ordre tot el que havia escrit” i de fet, als últims anys de la seva vida, el mateix poeta va contribuir amb textos lliurats periòdicament per a confegir aquest últim llibre.

Rosa M. Delor, directora de l’edició crítica de les Obres Completes de Salvador Espriu, ha considerat que aquest llibre és “indispensable per als estudiosos”, però també “únic” per al lector corrent, mentre que per la seva banda, el crític d'art Daniel Giralt-Miracle, ha destacat el treball de Sergi Barnils, un artista que, segons el crític, “no il·lustra, dialoga amb Espriu”.