Ripoll canta a la natura a la 49a Festa de la Cançó de Muntanya

La Capitalitat de la Cultura Catalana ja ha atret a la vila uns 25.000 visitants

Publicat el 03 de juny de 2013 a les 10:04
Les corals cantant a l'exterior del Monestir de Ripoll. Foto: Nerea Guisasola/ACN

Uns 250 cantaires de corals de centres excursionistes d'arreu de Catalunya es van reunir aquest diumenge a Ripoll per commemorar la 49a Festa de la Cançó de Muntanya. Els participants van oferir una petita mostra durant la missa a l'interior del Monestir de Santa Maria i, posteriorment, van cantar a l'exterior del monument històric. "Les cançons de muntanya són molt conegudes i populars, la nostra cultura està lligada a la natura i els muntanyencs sempre hem volgut retre homenatge a la neu i el bosc", ha explicat l'organitzadora de l'acte, la Sofia Daura. Els cantaires, asseguren que les peces musicals estan "profundament arrelades" a les tradicions excursionistes i són una "mostra" de la cultura catalana.

"La idea de la festa i la trobada va néixer d'un grup d'entitats excursionistes amb la voluntat d'unir cultura, música i natura", ha explicat l'organitzadora de l'acte i presidenta del Centre Excursionista Els Blaus, Sofia Daura. Ja són 49 vegades que les diverses associacions excursionistes i corals d'arreu de Catalunya s'uneixen per celebrar els seus orígens i enguany han escollit Ripoll en motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana.

Aquest cop, un esmorzar de germanor i la visita al Museu Etnogràfic de Ripoll han donat el tret de sortida. Posteriorment, els cantaires han participat en la missa cantada a l'interior del monestir on han interpretat la "Missa dels excursionistes" i la "Cançó de la rosa", entre d'altres. Un cop finalitzada, els participants s'han plantat al davant del monestir des d'on han cantat a la natura amb peces de Geisser, el "Virolai" de Josep Rodoreda i Jacint Verdaguer i, sobretot, "La muntanya" de Pere Jordà. La jornada va acabar amb un dinar de germanor i un concert de corals.



"Les cançons de muntanya estan molt arrelades a la tradició excursionista, vénen des de l'època dels escoltes i es feien com un tribut a les persones que sortien a caminar", ha explicat Jordi Merino, president de la FEEC. Segons Merino, la federació té diverses disciplines excursionistes però la cultura també té un "pes especial" dins les entitats. "Cal conservar les tradicions del país i que els joves s'animin a entrar dins les corals dels centres excursionistes perquè actualment en formen part gent d'edat avançada", ha afegit. 



Objectiu: 125.000 visitants



Segons el regidor de Cultura de Ripoll, Ramon Santanach, aquesta festa popular coincideix amb "l'equador" de les activitats programades per celebrar la Capitalitat de la Cultura Catalana. Fins ara, unes 25.000 persones s'han apropat fins a Ripoll i, des del consistori, s'espera arribar fins a les 125.000 a finals d'any.