L'artista catalana amb més èxit internacional dels darrers anys, Rosalía, serà qui decideixi com serà la banda sonora del piromusical de la Mercè 2024, la festa major de Barcelona. Després que l'any passat el fil musical anés a càrrec del festival Sónar, en aquesta ocasió s'ha decidit que la llista de cançons que sonaran mentre els focs artificials s'estenen pel cel quedi en mà de la intèrpret i compositora de Sant Esteve Sesrovires. Això no és un encàrrec professional, a més, sinó que es tracta d'"un regal" que ha volgut fer a la ciutat, ha explicat el regidor de Cultura del consistori, Xavier Marcé. La data per marcar al calendari és el dimarts 24 de setembre.
El regidor Marcé ha volgut aclarir, però, que la llista no serà un recull de cançons de Rosalía, malgrat que hi pugui haver fragments de la seva carrera musical. En qualsevol cas, el representant del govern barceloní ha detallat que la proposta a l'artista internacional li va arribar a través dels contactes de la cantant amb l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i ha defensat que això evidencia "el compromís" de l'artista amb les seves arrels.
En conjunt, hi haurà 130 concerts arreu de Barcelona durant cinc dies, 54 expressions de cultura popular i 80 espectacles d'arts de carrer. Entre les novetats més destacades hi ha la commemoració dels 650 anys de l'Àliga a la Ciutat, que inclourà actes que intentin integrar el públic en l'homenatge a aquesta figura històrica del folclore català, o la Trobada Internacional de Gegants, que també comptarà amb la cavalcada que deixarà veure colles de tot arreu al centre de Barcelona.
També es torna a integrar la figura dels drons. L'any passat ja es va provar amb un primer espectacle lumínic i aquesta vegada la Mercè comptarà amb dues funcions que portaran la llum d'aquests dispositius al cel barceloní. Un ball de formes de colors comandat per 300 drons es podrà veure tant la nit del diumenge com la del dilluns.
Durant la festa major, a més, que comença el divendres 20, es farà un homenatge musical a la sala Zeleste, s'ha destacat des del consistori. Si bé fins ara ja se sabien els principals atractius dels concerts previstos, com Oques Grasses o Figa Flawas, aquest dijous s'ha presentat una programació "diversa i paritària" que es barrejarà també amb la cultura popular i les arts de carrer. Les actuacions del Mercè Arts de Carrer (MAC) aquest any tindrà 300 funcions, a càrrec de 75 companyies, i arriba a nous espais com el Port Olímpic o la platja de la Nova Icària. I torna a situar el correfoc al passeig de Gràcia.
El mateix Ajuntament de Barcelona reivindica també l’expansió de la festa major barcelonina cap a la literatura i el cinema. S’inclourà un espai de la Setmana del Llibre en Català a l’Arc de Triomf, on hi haurà activitats fins a la mitjanit. A més, la zona del Raval guanyarà pes. Es faran projeccions a la fresca a la Filmoteca de Catalunya i la rambla del Raval serà l’escenari central d’espectacles connectats amb la ciutat convidada -Casablanca- com el del músic 3DNAN. Altres veus també vinculades a l’aportació cultural marroquina seran les de Maalem Hassan Boussou i Raúl Rodríguez Ensamble, que tindran lloc a la Catedral.