Sant Jordi contra Felip V

Les novel·les i els assajos sobre la Guerra de Successió guanyen adeptes entre els lectors

Publicat el 22 d’abril de 2013 a les 21:59

El procés sobiranista que viu Catalunya i la celebració, l'any vinent, del tercer centenari de l'Onze de Setembre, ha fet créixer l'interès dels lectors catalans per tot allò que té a veure amb la Guerra de Successió i la implicació del nostre país en una guerra que va significar la pèrdua de les llibertats i constitucions a través de la més crua derrota militar. Aquest interès ha fet que en els darrers anys hagin aparegut tota una sèrie de títols relacionades amb aquesta temàtica.

Així aquest Sant Jordi s'han editat com a novetats la traducció al català del 'Victus' d'Albert Sánchez Piñol i 'Els herois de 1714' de Francesc Serra i Sellarés, títols als quals cal afegir una sèrie d'obres publicades en els últims anys que comencen a formar un corpus específic sobre la Guerra de Successió i ajuden a resoldre el fet que tant en assaig com en novel·la fins ara aquest període històric havia tingut un tractament secundari. Aquesta és una tria d'una dotzena de llibres, de ficció i no ficció, bàsics sobre la qüestió:

Ficció:

-'Victus', d'Albert Sánchez Piñol (La Campana, 2013): Avalada pels més de 100.000 exemplars venuts en castellà, arriba al català (amb traducció de Xavier Pàmies) la novel·la d'Albert Sánchez Piñol centrada en la figura de l'enginyer Martín Zubiria, un barceloní després de viure tot un seguit d'aventures a banda i banda de les trinxeres es veu abocat a participar en la última defensa de la capital catalana a les ordres del general Antonio de Villarroel.

 

-'Lliures o morts', de Jaume Clotet i David de Montserrat (Columna, 2012): Novel·la que reivindica la figura d'Ermengol Amill, pagès del Pallars que va arribar a coronel de Miquelets i va participar en els atacs contra la rereguarda borbònica durant el setge de Barcelona per acabar la guerra a la fortalesa de Cardona, últim bastió català que va capitular el 18 de setembre del 1714.



 

-'1714', d'Alfred Bosch (La Butxaca, 2008): L'ara diputat d'ERC-Rcat al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, va escriure la trilogia de novel·les 'Set de rei', 'sota la pell del diable' i 'Toc de vespres' que conformen '1714' a partir de la figura de John Sinclair, un agent anglès que conspirarà per aconseguir que Catalunya abraci la causa austriacista.



 

-'La dona a la finestra', de Vicenç Villatoro (El balancí, 2005): Novel·la de l'actual director de l'Institut Ramon Llull que narra les vivències d'Eulàlia Sorribes, una barcelonina benestant que des de la finestra del seu casal al carrer de Montcada veu, el 10 de setembre de 1714, com la ciutat camina inexorablement cap a la seva desfeta.


 

-'Barcelona 1714', d'Oriol Garcia i Quera (Casals, 2004): Aquest còmic, que forma part d'una col·lecció d'editorial Casals sobre fets destacables de la història catalana, reprodueix la cruesa del setge i les vivències i penalitats que passen els assetjats fins al moment de la derrota. El dibuix ressalta precisament la part més dura d'una campanya militar que va provocar la mort de milers de barcelonins.

 

-'Setembre de passió', de Daniel Closa (La Campana, 1998): Novel·la sobre la fi del setge a Barcelona el setembre del 1714, on personatges reals com Rafael Casanova i Antonio de Villarroel conviuen amb personatges ficticis en una història que barreja espionatge i heroisme.



 

No ficció:

-'Els herois del 1714', de Francesc Serra i Sellarés (Editorial Base, 2013): subtitulat 'Els defensors de Catalunya' aquest llibre recull les biografies de més d'un centenar de personatges històrics que van contribuir a la causa catalana, des del pretendent àustria, l'arxiduc Carles, fins a desenes de lluitadors que van morir a Barcelona durant el setge i que, gràcies a aquest llibre, surten de l'anonimat.

 

-'El setge de Barcelona', de Guillem H. Pongiluppi i F. Xavier Hernàndez Cardona (Angle Editorial, 2012): Llibre il·lustrat que recull una nova visió del setge de Barcelona gràcies a la gran profusió de dibuixos, esquemes, plànols i mapes que apropen al lector la vida diària, però també les tècniques d'atac i defensa en un setge del segle XVIII. Les il·lustracions de Guillem H. Pongiluppi mostren amb gran detall l'organització i la dotació dels exèrcits, les tàctiques de guerra del moment i el desenvolupament del setge fins a la capitulació final de Barcelona.

 

-'La Coronela de Barcelona (1705-1714)', de Francesc Riart, F. Xavier Hernández i Xavier Rubio (Rafael Dalmau Editors, 2010): Assaig que recull la història de la Coronela, la milícia de defensa de Barcelona formada pels seus habitants formats a partir dels seus oficis civils. Aquesta milícia va tenir un paper cabdal en la resistència durant el setge. Els dibuixos de Francesc Riart aporten detalls inèdits pel que fa als uniformes de l'època.

 

-'La darrera victòria de l'exèrcit català. La batalla de Talamanca (1714)', de Francesc Serra i Sellarés i Gustau Erill i Pinyot (Farell Editors, 2009): Assaig sobre la batalla de Talamanca, que va tenir lloc els dies 13 i 14 d'agost del 1714 i es va convertir en l'última victòria catalana, tot i que no va reeixir en el seu objectiu final, trencar el setge sobre Barcelona des de la rereguarda.



 

-'1714. La Guerra de Successió', de Joaquim Albareda i Joan Esculies (Pòrtic Editorial, 2008): L'historiador Joaquim Albareda explica, en format entrevista, els fets essencials però també els menys coneguts de la guerra que va comportar per a Catalunya la pèrdua dels seus drets nacionals. L'obra segueix el decurs de la guerra, les raons del conflicte i la seva internacionalització, la formació de les grans aliances, el paper de Catalunya i el seu destí un cop les potències europees signen la pau i deixen el Principat en mans de la revenja de Felip V.

-'The Deporable History of the catalans', de J. Baker (Ed.Enciclopèdia Catalana, 1995): Edició facsímil -recentment reeditat- del fulletó publicat a Londres el 1714 que explicava la Guerra de Successió i, en particular, "l'heroisme" que destacava entre les files dels resistents catalans. Inclou una traducció resumida al català de Jordi Castellà. A l'opuscle, els catalans són definits com aquells "tan grans de zel per la seva sobirania", amb una "ànima que no sembla mai tenir el més petit desmai", els que malgrat tot "obren la botiga" i els que "mantenen ferms els seus compromisos i el seu esperit".