La Setmana també engresca al passeig de Lluís Companys: «Coincideix amb la Mercè i té molta vida»

La primera jornada de la fira dedicada al llibre en català, que ha hagut de canviar de lloc i de dates per la Copa Amèrica, ha arrencat amb una bona afluència de visitants

Tot i les inquietuds pel canvi de lloc, la Setmana ha arrencat amb una gran afluència de visitants
Tot i les inquietuds pel canvi de lloc, la Setmana ha arrencat amb una gran afluència de visitants | ACN
Redacció
21 de setembre de 2024, 19:30
Actualitzat: 22 de setembre, 16:33h

Ha canviat de lloc i de dates, i ha hagut de fer front a l'amenaça de la pluja, però La Setmana del Llibre en Català continua engrescant. Aquesta és la sensació que es desprèn dels centenars de visitants que s'han acostat a la primera jornada de la fira, que ha començat aquest dissabte al passeig de Lluís Companys de Barcelona, on s’ha traslladat de forma excepcional per la Copa Amèrica de vela. “Malgrat el canvi d’ubicació, hi ha molta gent i té molta vida. I coincidint amb la Mercè, té molt bon rotllo”, ha comentat Maria Gajas, una de les visitants.

El president de l’Associació d'Editors en Llengua Catalana, Ilya Pérdigo, hi coincideix i explica que, aprofitant que enguany se celebra del 20 al 29 de setembre, han preparat activitats conjuntes amb la Mercè. Assenyala que s’han pres el canvi d’ubicació, del Moll de la Fusta al passeig de Lluís Companys, com una “oportunitat”: "Estem al centre de la ciutat i a més dels lectors que ja venen a la Setmana, crec que rebrem moltes visites de gent que estarà passejant per Barcelona i se la trobarà”, ha augurat.

Pérdigo ha deixat clar que el Moll de la Fusta és la “casa” de la Setmana del Llibre en Català i ha indicat que hi tenen més espai, però no ha tancat la porta a estudiar un canvi d’ubicació a la falda de l’Arc de Triomf en pròximes edicions: “Si el dia 30 (l’endemà de la clausura d’aquesta edició), hi ha debat, voldrà dir que aquesta edició ha anat de meravella i per tant ens hi posarem”.

Entre els visitants de l'estrena, partidaris i detractors del canvi. Al Lluís, li ha agradat més la nova ubicació i ha badat per la fira sense buscar cap llibre en concret: “Busco, miro i de vegades trobo”. També passejava per la fira a l’espera que algun llibre li cridés l’atenció el Jordi, tot i que ell prefereix el Moll de la Fusta: “Aquest és un espai que m’agrada molt, però potser m’agradava més davant del mar”.

Logística a banda, l'eix de la Setmana és incentivar el consum de llibres en català. Cristina Feliu, editora de Bindi Books, s’ha mostrat entusiasmada amb l’arrancada: “Està anant molt bé, hi ha moltíssima gent. Hi ha molt ambient, moltes famílies i tenim la parada plena de nens, que és el que ens agrada. La Setmana és un bon moment per parlar de llibres i per compartir”.

Sobre si els infants tenen hàbits lectors, Feliu ha assegurat que “el més important és que cada nen trobi el seu llibre” i ha posat aquest exemple: “Ha vingut un nen que ha començat dient ‘no, no, no m'agrada llegir’. Hem estat una estona i hem acabat trobant un llibre amb el qual ha marxat content”.

Per la seva banda, Cristina, llibretera de Muntanya de Llibres, ha destacat l’espai de trobada que significa la Setmana entre lectors i expositors. “Hi ha el lector que ja ve cada any a la Setmana, l’espera i ja sap els títols que vol i l’altre perfil és el d’una persona que potser no llegeix tant i que busca aquesta conversa”, ha sospesat. També ha parlat que la fira permet a llibreters i editors sortir dels seus locals habituals: “A la llibreria faig molta feina de despatx i aquí només recomano llibres, m’agrada molt. I a l’editor li passa el mateix, també pot esplaiar-se. És divertit”.