Una exposició al CCCB revisa el futur de l'espècie humana

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona estrena "+Humans", mostra que planteja una mirada crítica cap els reptes científics i tecnològics dels anys vinents

Publicat el 06 d’octubre de 2015 a les 18:00
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rpUEQCO2QpI[/youtube]
Ja fa més de cinc anys que va passar per Barcelona el catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de Nova York, Michio Kaku, per deixar-nos un missatge, que molts van rebre com impossible. Al 2020, “els ordinadors controlaran tots els aspectes de la vida humana. Seran minúsculs i més barats que el paper”. També va comentar que com a espècie podríem reproduir els nostres propis òrgans del cos: des de la pell i els ossos fins al pàncrees o el fetge. Aquell missatge va caure com un gerro d’aigua freda, per alguns. Per altres, va passar desapercebut. Com si encara quedés molt per arribar a aquell moment. 

No obstant això, ara el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, en col·laboració amb el Science Gallery del Trinity College Dublin, acull del 7 d’octubre al 10 d’abril l’exposició: + Humans. El futur de la nostra espècie, una exploració al nostre futur com a sàpiens. L’artista Cathrine Kramer n’és la seva comissària executiva i ha comptat amb la col·laboració del físic i biòleg, Ricard Solé, investigador de la Institució Catalana per la Investigació i Recerca avançada (ICREA). 

La mostra recull el treball d’una cinquantena d’artistes i explora plantejaments futuristes que passen per les tècniques de reproducció assistida i els experiments incipients en biologia sintètica fins a la possibilitat de perpetuar-nos a través de l’àmbit digital. Quins són els límits científics, morals i legals que ens marcarem per acceptar o adaptar aquestes transformacions de l’espècie?
 

Imatge de l'exposició «+Humans» del CCCB


La mostra es fa preguntes com "Podrem decidir quan volem morir?"

Vertebrada en quatre eixos exploratoris, + Humans repassa les capacitats augmentades; la manera en què ens trobem en espais virtuals amb els altres i com dissenyem el nostre entorn i els límits de la vida. D’aquí sorgeixen un seguit de qüestions que al visitant li augmentaran a mesura que es passegi per l’exposició: Podrem decidir quan volem morir? O triar com volem que sigui el nostre fill/a abans de néixer? Serem capaços de viure en entorns artificials? De quina manera afecta al nostre comportament relacionar-nos amb tothom a través d'entorns virtuals? Es pot ser amant d’algú amb el qual només interrelaciones mitjançant la tecnologia? Viatjarem en cotxes automatitzats tripulats per robots? Ens implantarem xips al cap per allargar la nostra memòria? Tot plegat un seguit d'incògnites que faran pensar a més d'un sobre la mena de sàpiens que ens convertirem.  

+ Humans es complementarà amb un seguit d’activitats amb artistes, experiències de robòtica, de realitat virtual, trobades amb biohackers, cicles de cinema i xerrades entorn de la reflexió filosòfica i científica per abordar el nostre futur més immediat.