Un total de 138 actors, dobladors, ballarins i directors catalans reben actualment ajudes de l'entitat Artistes, Intèrprets Societat de Gestió (Aisge) a causa de a les dificultats en la professió, segons ha explicat en una entrevista d'Europa Press el coordinador de l'Àrea Assistencial d'Aisge, Iván Arpa.
Segons aquestes dades, una part dels beneficiaris --80 persones-- reben prestacions per ser majors de 60 anys; 11 per incapacitat permanent; 20, per cobrir les necessitats bàsiques i quatre per ser majors de 55.
Alhora, un d'ells la rep per incapacitat temporal; tres en concepte d'habitatge; cinc per tractaments especialitzats no sufragats per la Seguretat Social; deu per ajudes domiciliàries; un per al programa d'incentiu de la natalitat Actua en Família, i tres per a gent gran.
Entre aquest col·lectiu, destaca la vintena de socis de l'entitat residents a Catalunya que reben ajudes per a les necessitats bàsiques --una xifra que en el cas de Madrid s'eleva fins a 150--, dins d'un dels programes de l'entitat que intenta respondre a la falta de diners per assumir les despeses de lloguer, manteniment i factures, i que es concreta en 400 euros al mes.
Aquest capítol es va incrementar de manera notable a tot Espanya el 2013, amb 152 persones en tot el país --un 16,5% més que en 2012--, i que va suposar una despesa de 277.317 euros.
"Mentre reben les ajudes els assessorem per buscar cap als recursos públics", ha explicat Arpa, que ha lamentat que no sempre opten a rebre aquestes ajudes per haver-se esgotat.
Aquesta xifra, la fotografia actual de la professió, descriu tot i això un revolt ascendent, ja que "els recursos públics estan disminuint i hi ha poca feina", ha apuntat. Un altre dels projectes, el d'ajuda domiciliària també intenta anar associat a la consecució de recursos públics i intenta atendre els socis, per exemple, en cas de lesions que els impedeixin moure's.
Dos perfils: uns professionals que s'han fet grans, i uns altres molt castigats per la crisi
Hi ha dos perfils molt clars d'entre els beneficiaris d'aquestes ajudes: el primer són els actors més grans que veuen els seus recursos molt limitats amb la jubilació i la falta de cotitzacions durant tota la seva vida.
Un altre perfil està molt associat a la crisi econòmica i laboral, i han estat les víctimes professionals de mitjana edat que han gastat totes les seves opcions de recursos públics --com la prestació per desocupació-- i que no troben feina.
L'entitat atén un 70% d'intèrprets a Madrid, un 20% a Barcelona i a un 10% repartit per tot Espanya, tot això des de la seva àrea assistencial que el 2013 va dedicar 2,5 milions d'euros a donar suport al col·lectiu amb 8.500 ajudes econòmiques directes en tot el país, i 685 beneficiaris.
Uns 140 actors reben ajudes econòmiques per poder sobreviure a la crisi
Els fons procedeixen d'una associació privada | A una vintena, se'ls han de cobrir les necessitats bàsiques
Ara a portada
Publicat el 26 de juliol de 2014 a les 10:08
Et pot interessar
-
Cultura El Último de La Fila torna després de gairebé trenta anys
-
Cultura La Fira d'Abril de Catalunya torna a ser gratuïta des d'aquest dilluns
-
Cultura El Premi Sant Jordi ascendeix i passa a ser el més ben dotat de la literatura catalana
-
Cultura Els Catarres publiquen «Paracaigudistes», un disc dedicat a la idea d'atrevir-se a viure