[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TBG9hJpB0d8[/youtube]
L'acció s'emmarca en un taller de rap, inclòs dins el Pla d'Actuació Lingüística Integral de Sabadell, que des de fa un any i mig la Plataforma per la Llengua impulsa a la zona sud de la població. L'objectiu és "introduir i dinamitzar" l'ús social de la llengua en un centre educatiu on s'han detectat dèficits lingüístics i "trencar amb l'estigma del català" que tenen molts joves d'aquestes àrees i que veuen aquesta llengua avorrida i només útil per l'escola o la feina. Segons l'entitat en aquesta zona de la ciutat l'ús social del català se situa en el 5%.
La creació del tema El futur és nostre va arrencar fa prop de dos mesos de la mà del raper sabadellenc Nel·lo C que va convidar els joves a pensar en temàtiques que poguessin interessar-los per escriure la lletra de la cançó. "Els trenta van participar en la creació de la lletra, tot i que només canten vuit o nou", ha explicat Nel·lo C que ha afirmat que ell va encarregar-se de buscar la música de fons i encoratjar-los a fer servir el català en el seu dia a dia.
"Intento que a través de la meva música trobin un punt d'ancoratge amb la cultura catalana i com a mínim no tinguin aquest rebuig", comenta l'artista, que afirma que la majoria d'aquests joves tenen prejudicis i veuen el català com una llengua "avorrida" que només es fa servir a l'escola o a la feina.
Nel·lo C assegura que fer servir la música i en concret aquest estil ha estat clau per poder connectar amb els estudiants: "La música urbana està en un estat efervescent i és una eina molt útil per arribar fins a ells i demostrar-los que a la cultura catalana hi cabem tots", comenta el raper, que diu que l'objectiu és combatre els estigmes i les barreres preconcebudes d'aquests escolars.

Part dels nois que han pres part del vídeoclip. Foto: ACN
En aquest sentit s'ha expressat Lucía Martín, una de les joves que canta en el videoclip i que assegura que ha estat una experiència molt positiva per millorar el seu vocabulari i practicar una llengua que des del seu punt de vista "s'ha d'aprendre" i és "útil". Alhora afegeix que la temàtica de la cançó també l'ha motivat molt. "Expliquem que no per ser d'una altra cultura has de tenir menys possibilitats i que tots podem construir un futur millor", indica.
Tot un matí rodant
El rodatge d'aquest dilluns ha posat el punt i final a l'enregistrament del videoclip. Més de 200 alumnes del centre sabadellenc apareixeran en el treball que es presentarà oficialment el 8 de juny durant la festa major del barri sabadellenc de Campoamor. Juntament amb aquesta activitat i dintre del Pla d'Actuació Lingüística Integral de Sabadell també s'han impartit tallers de diversitat lingüística, de glosa, de mems i un de destinat al reforç lingüístic.
El taller de rap es va desenvolupar puntualment a començament de curs amb estudiants de 2n d'ESO. Constatat que va ser un èxit, aquest any es va introduir primerament com a activitat extraescolar, però després de la positiva valoració pedagògica l'equip directiu de l'IES Ribot i Serra va decidir incorporar-lo dins l'horari escolar de 4t d'ESO, com a part de les assignatures de Música i d'Educació visual i plàstica.