Vilafranca del Penedès s'erigeix com a epicentre de les Festes Majors catalanes

El municipi impulsa la Fira de les Festes Majors, prevista del 29 d'octubre a l'1 de novembre | La cita vol ser una "plataforma i aparador" a nivell professional, tot i que també inclourà espais i espectacles pel públic general

Publicat el 03 d’agost de 2015 a les 13:30
La Festa Major de Vilafranca del Penedès s'ha convertit, amb el temps, en el gran referent de les festivitats catalanes de caire tradicional. De fort seguiment i arrelament, la festa que venera el patró Sant Fèlix ara compta amb l'impuls del municipi per esdevenir el gran epicentre festiu de Catalunya, tal com demostra la creació de la Fira de les Festes Majors, prevista entre els propers dies 29 d'octubre i 1 de novembre.

L'esdeveniment ha estat concebut com un dels actes més rellevants de la Capitalitat de la Cultura Catalana que el municipi exerceix al llarg d'aquest 2015. La intenció és reunir els diferents models de Festa Major que hi ha al territori de parla catalana, amb activitats pensades per ser una "plataforma i aparador" del sector a nivell professional, però també amb espais i espectacles adreçats al públic general.

Amb aquesta acció, Vilafranca vol subratllar la declaració de la seva Festa Major com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional, aconseguint que sigui reconeguda com a una de les activitats referencials de la cultura catalana popular festiva. El regidor de Cultura, Raimon Gusi, ha avançat que s'estudiarà la continuïtat de la Fira més enllà de la cita d'aquest any.

Tres àmbits d'acció: científic, firal i artístic

La Fira de les Festes Majors es dividirà en tres àmbits: científic, firal i artístic. En el primer d'ells, l'objectiu és obrir un espai d'anàlisi sobre l'evolució que han tingut les festes majors durant la recent etapa democràtica, els problemes de finançament actuals i l'emergència de nous models. Aquestes qüestions es tractaran amb diferents xerrades, taules rodones i trobades de professionals que es celebraran a l'edifici de l'Escorxador, com a epicentre habitual de la cultura a Vilafranca.

Pel que fa a l'àmbit firal, aquest es desenvoluparà a la Rambla Nostra Senyora. S'hi ubicaran luthiers, professionals de l'artesania, dels serveis i de les infraestructures relacionades amb la festa i l'espectacle, mentre que també hi haurà promotors d'espectacles. L'espai estarà organitzat com un mercat on s'hi podran apropar professionals però també aficionats. Juntament amb els expositors hi haurà un apartat familiar amb jocs infantils, tallers de curta durada i diversos espectacles itinerants.

Finalment, l'àmbit artístic es desenvoluparà al centre de Vilafranca del Penedès amb diferents actuacions al carrer, concerts de petit format, i espectacles de dansa i circ, essent totes aquestes activitats gratuïtes. De forma paral·lela, el dissabte 31 es celebrarà la jornada Certamen Obert d'Espectacles Tradicionals amb pirotècnia (COET), mentre que el mateix dia 31 i l'endemà, dia 1 de novembre, hi haurà les tradicionals diades castelleres del Roser i Tots Sants.