A través de les seves retransmissions en directe a Twitch, Fluxà ha creat tota una comunitat de seguidors que connecta, es vertebra i interactua amb molts altres streamers de la seva mateixa categoria. No és difícil haver-lo vist fer partides en directe amb jugadors de primeríssim nivell com ElYoya, Razork o el també català Flakked (tots tres, considerats els millors de l'Estat) i, gràcies al seu èxit, el Futbol Club Barcelona el va fitxar fa un parell d'anys com a creador i locutor de la seva flamant secció d'eSports. Abordem amb ell la bona salut del sector, en quina situació es troba el català en aquest àmbit i quin futur ens espera.
- Ets una persona amb recorregut i molt experimentada en els eSports. Com veus la situació del competitiu del LoL a l'Estat?
- Ara mateix la Superlliga [la màxima competició de League of Legends a nivell estatal] no té competidor si mirem altres lligues. I sempre va a més. A nivell europeu, és una de les més importants a escala domèstica, gràcies als jugadors, als organitzadors i sobretot als equips que la formen. Els jugadors nacionals amb carisma també han fet molt per aquest èxit, encara que ara n'hi ha menys que abans.
[noticia]241972[/noticia]
- El Barça ja és un actor imprescindible de la primera línia del LoL i dels eSports. Com has viscut aquest viatge i com ha evolucionat, des de la teva perspectiva?
- Sembla que sigui de la vella guàrdia, però vaig entrar a jugar a l'alt nivell fa uns tres anys. En aquest temps no ha canviat gaire, l'èxit dels eSports: omplir estadis, fer esdeveniments grans, cobertura de les finals de tornejos...
- Però hi ha més públic, no? Teniu una incidència i un èxit que abans no existia.
- És veritat. El públic va augmentant cada any, els equips aconsegueixen molts més seguidors fidels... La gràcia del LoL és que els seus seguidors són molt fans de l'esport en general i no es tanquen només a un equip. Molaria també arribar al nivell dels clubs de futbol.
- I com valores, precisament, el nou camí del Barça en aquest sector?
- Hi hem entrat fa molt poc temps, menys d'un any. Som un club molt important, però la nostra intenció era fer un bon paper la primera vegada que hi entràvem. A veure com funcionava l'aposta pels eSports. I de veritat que ha anat força bé. No apostaven gaire per nosaltres i en només uns mesos vam arribar més lluny que altres clubs que fa anys que hi participen. I ara, al final de la temporada, vam caure a semifinals de la Iberian Cup, i la podríem haver guanyat perfectament. Ens ho vam passar molt bé, jo vaig participar en alguns dels partits i va ser un plaer entrenar amb ells i veure l'esperit de l'equip, a nivell competitiu.
- Entrenar amb el Barça és imponent?
- Vaig estar entrenant un mes abans amb ells. Mai havia estat en un club professional. Això ha canviat, i canvia, cada any. És un sector molt jove. He tingut experiències difícils, però aterrar al Barça ha estat tot una comoditat i una professionalitat absoluta. És la millor experiència que he tingut mai, sense cap mena de dubte.
Caster @Xixauxas. Aquest és el tweet 🎤 pic.twitter.com/yJ6wWczp9H
— Barça eSports 🎮 (@FCBeSports) December 4, 2022
- Cada vegada hi ha més equips de futbol que aposten pels eSports. Com ho veieu des de la comunitat? És el futur?
- Jo crec que sí, fa bé per la competició i pels seguidors. Jo, per exemple, pel Barça, conec molta gent que és culer i que ha decidit veure aquesta nova secció com veuria una altra d'un esport que forma part del club. Especialment en gent jove s'està creant aquesta transversalitat, i en això aquests equips segur que ajuden, com ho fa el Barça.
- Creus que clubs com el Barça o el de KOI (fundat per Ibai Llanos i Gerard Piqué) arrosseguen els altres equips i la competició en general a un major èxit?
- Tot plegat ajuda i ho fa créixer. Que hi entrin equips com el Barça o KOI fan que els altres competeixin a un major nivell i vulguin guanyar encara més. Sense cap mena de dubte ajuda a tothom i a fer créixer l'ecosistema. Un dels meus somnis és poder disputar un partit d'una jornada de la Superlliga en un estadi gegant i amb tot el públic. Com si fos al Palau Blaugrana. No només en una final, sinó en una jornada normal.
- El català pot tenir un espai professional amb cara i ulls en el món dels eSports, del League of Legends o dels càsters?
- Sí, però és molt més complicat del que sembla. És un sector molt especialitzat dins d'un altre sector, que està dins d'un altre... És una ceba gegant i hi vas arrencant capes i ens trobem allà, al fons, al final. Videojocs, eSports, Espanya, League of Legends, Catalunya, en català. Vas perdent públic i acaba sent complicat competir amb les burrades d'audiència que tenen altres, com la LVP.
- Què ens fa falta?
- Si aparegués un streamer, un càster o un creador de continguts a Catalunya que ho petés, que fes un boom, en retransmissions o a fer cobertura de tot el nostre sector podria funcionar i, a més, arribaria a molta gent. És possible, però hi ha moltes capes per arrencar de la ceba.
- Necessita militància o la suposada manca de rendibilitat econòmica ho faria difícil?
- Crec de debò que es pot arribar a fer en català. Avui estem fent el SAGA, per exemple. Un company meu ho fa en català i m'encanta veure-ho, com es versionen les paraules: l'herald, el gankeig, drivejar... M'encanta. M'ho miro no pel fet de veure certs equips, sinó pel fet que es casteja en català. Hi ha molta gent a qui li agrada això. Molaria molt que existís i que creixés. Però també és molt difícil. Competir amb la LVP, que ho fa en castellà, és complicat. Anem lents i passet a passet. Si tenim els altres esports amb retransmissions en català i la gent ho mira, doncs aquí també. Li falta temps i que s'hi enganxi més gent. No només del League of Legends, sinó als eSports en general. I persones carismàtiques que arrosseguin públic.
Mirad esta play, ¿Eh chat? Mirad esta play @Xixauxas 💙â¤ï¸ pic.twitter.com/2omjFqWvvV
— Barça eSports 🎮 (@FCBeSports) December 3, 2022
- Els mitjans tradicionals han passat sempre una mica de puntetes pels eSports. Creus que us han menystingut o que la cobertura ha estat la correcta?
- A veure, sempre han aparegut quan s'han celebrat finals o esdeveniments de categoria. És estranya, però hi és. Que ens han menystingut una mica? Segurament sí, però som un sector molt jove encara i no trobem la manera d'entendre'ns. I encara falta gent jove que aterri en aquest sector dels mitjans. Un canvi generacional. Ja arribarà. Nosaltres ja tenim la cobertura de les xarxes socials o de Twitch. Estaria bé que els grans mitjans seguissin una mica més el dia a dia o cobrissin més profundament el que passa.
- Ens està costant, que ja fa una dècada que això funciona...
- Jo ho entenc. És complicat fer entendre tot això a la gent més gran. És normal. Més encara els videojocs, que no són un sector fàcil de comprendre. Si li sumem que el League of Legends, el que té més seguiment a tot el planeta, és un dels jocs més difícils que he vist en tota la meva vida. És el que més es juga i el més complicat. Entenc les dificultats. Tot arribarà.