
"Els actuals tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE) són apropiats". Aquesta frase ha estat repetida una i altra vegada, el primer dijous de cada mes, per Jean-Claude Trichet, president del BCE. El 7 d'abril, però, s'espera que "el guardià de l'euro" apugi el preu del diner, que se situa a l'1% des del maig del 2009.
Es pot interpretar com un primer pas que deixa enrere la crisi econòmica a Europa. Però l'estat espanyol, més que beneficiar-se de la pujada dels tipus, va a remolc de les decisions que pren el BCE. Dos experts en economia alemanys creuen que l'augment del preu del diner és una "senyal" per a l'Estat i que no tindrà grans conseqüències en l'economia.
El principal objectiu del BCE a l'hora d'apujar el preu del diner és mantenir la inflació per sota del 2%, una xifra que se sobrepassa. Després de gairebé dos anys mantenint els tipus d'interès en el seu mínim històric, tot indica a que el BCE els apujarà un 0,25% aquest dijous. Fa només tres anys, abans de la crisi econòmica, Trichet va arribar a mantenir els tipus d'interès per sobre del 4%.
Un avís per l'estat espanyol
La crisi econòmica a la zona euro es desenvolupa de manera divergent. Mentre alguns països com Alemanya ja s'estan recuperant, altres, com l'estat espanyol, encara escriuen la paraula 'crisi' en majúscules. Mentre alguns estats redueixen l'atur i augmenten el seu PIB, altres encara han de fer front als rumors sobre un rescat econòmic i han de sanejar el seu pressupost. Els experts creuen que la pujada dels tipus serà un "senyal", una manera per dir als països del sud d'Europa que "espavilin".