Abertis no vol pagar la festa de les autopistes madrilenyes

El grup d’infraestructures assegura que no arriscarà els seus balanços per salvar uns peatges deficitaris. Insta Foment a reformar el sistema perquè les autopistes de pagament es distribueixin de “forma homogènia” al territori estatal

Publicat el 27 de març de 2012 a les 14:58
Alemany, en la roda de premsa d'Abertis d'aquest matí. Foto: Abertis

El grup d’infraestructures català no està disposat a arriscar ni un cèntim per les anomenades autopistes radials de Madrid, que acumulen un forat de 4.000 milions d’euros. “Som una companyia cotitzada i no arriscarem els nostres balanços si no tenim la certesa que hi ha una solució per a aquests peatges”. Així de clar s’ha mostrat el conseller delegat d’Abertis, Francisco Reynés, durant la junta d’accionistes 2012.

El president del grup, Salvador Alemany, també ha deixat clar que “no hi ha una relació causa-efecte entre allargar les concessions del grup a Catalunya i saldar el deute de les autopistes radials deficitàries”. Alemany ha reclamat al ministeri de Foment que, abans de demanar res a d’altres companyies, es plantegi posar fi a una anomalia de l’Estat espanyol respecte a d’altres països com França, Itàlia o el Canadà: “el sistema concessionari de vies de gran capacitat a Espanya té una dificultat gran, les autopistes distribuïdes de manera desigual, i això pot generar conflictes que potser estan ara adormits, però que en el passat s’han produït”, referint-se a les protestes a Catalunya per la quantitat de barreres de peatge. Al seu entendre, l’intent de reflotar els peatges deficitaris passa per homogeneïtzar el sistema d’autopistes de pagament a tot l’Estat, evitant situacions com l’actual, en què autovies discorren de forma paral·lela a les autopistes, i en conseqüència, estan infrautilitzades.

Alemany ha dit que tant els accionistes com les concessionàries, els bancs, la societat i l'administració estan interessats a solucionar el problema, i ha insistit que “tothom haurà de donar un cop de mà” perquè el prestigi del sistema concessional espanyol ho requereix. En tot cas, remarca que la pilota és ara a la teulada del ministeri de Foment, que ha de fer propostes al respecte. “De moment, nosaltres no estem treballant en cap operació que tingui a veure amb allargar les concessions a canvi d’assumir riscos”. Per a Abertis, el desastre dels peatges madrilenys era previsible. Van néixer a partir de l’any 2000 amb greus errors de concepció: “les autopistes al costat de les autovies necessiten grans trànsits, els costos de l'expropiació les han col·locat en una gran dificultat, algunes tenen un disseny que no és l'adequat, i a més, han patit la caiguda del consum per la crisi econòmica”, ha explicat Alemany.

El 2011 ha estat un bon any per al grup d'infraestructures, malgrat la crisi i la caiguda del trànsit que pateixen les seves autopistes a l’estat, un 22,4% entre principis del 2008 i finals del 2011. El negoci a l’exterior ha permès equilibrar els balanços de la companyia.