Que Sánchez hagi parlat de negociar fins a l'extenuació no és casual. És una nova etapa molt diferent del fàcil tarannà que imperava en la darrera legislatura, en què el president socialista, gràcies a una aritmètica menys complexa que l'actual, no acostumava a tenir greus problemes amb els seus socis més enllà de les discussions habituals entre el ministeri d'Economia, de Nadia Calviño, i el de Treball, de Yolanda Díaz. A empentes i rodolons, però sempre se'n sortia perquè podia recórrer a Ciutadans, als regionalistes o li funcionava el papus que l'alternativa era pitjor.
Ara el cap de l'executiu transita en un nou principi de realitat, amb socis més exigents -amb més urgències- i una aritmètica que fa que els necessiti a tots ells. La divisió i competència entre Sumar i Podem, el màster en experiència d'ERC que la fa més desconfiada, l'entrada en el terreny de joc de Junts que necessita gestos addicionals per pair el seu gir, i la competència preelectoral entre partits bascos marcaran el dia a dia. Per què ara és tot molt més complicat?
La ruptura del bloc a les esquerres del PSOE, culminada amb la sortida de Podem del grup de Sumar, és doblement complexa. Primer, perquè als equilibris de Sánchez per negociar amb Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG s'hi suma un setè actor, la formació morada conduïda per Ione Belarra, que ara ja actua amb entitat pròpia i que, per tant, farà els seus reclams a Sánchez a canvi dels cinc vots que necessita per tenir majoria al Congrés. Però no només això, i és que els de Díaz ara hauran de gesticular molt més per diferenciar-se del PSOE, arrencar compromisos a Sánchez, i demostrar-se com la força útil progressista per sobre de Podem. Tot plegat, en un context de pugna per les eleccions europees, en què els morats presenten a Irene Montero, i de municipals com les gallegues i basques.
Aquesta batalla en el satèl·lit a l'esquerra del PSOE ha esclatat en les últimes hores i des de Sumar han treballat molt la batalla pel relat. Per Sant Esteve, tocant al migdia, el grup plurinacional difonia a la premsa que estava picant pedra per aconseguir la gratuïtat del transport públic i mantenir l'impost a la banca i a les energètiques. Aquest dimecres a primera hora, els de Díaz anunciaven -rere càmeres però amb bombo i plateret- que la bonificació al transport públic es mantindria el 2024. La segona qüestió no l'aconseguien i Díaz ho criticava a les xarxes socials: "No estem d'acord amb el PSOE en què una fiscalitat justa i verda sigui un problema per a la inversió".
Hemos logrado mantener la rebaja del transporte público, prohibir los despidos a las personas trabajadoras y los desahucios a las vulnerables, así como mantener los impuestos a la banca y a las grandes fortunas.
— Yolanda Díaz (@Yolanda_Diaz_) December 27, 2023
Divendres, crisi de govern
Malgrat la discrepància, al govern espanyol el decret s'ha aprovat i els ministres es tornaran a reunir divendres quan hi hagi la crisi de govern per substituir Calviño, que marxa a la presidència del Banc Europeu d'Inversions. La seva marxa suposarà un alleujament per Díaz, que ha xocat en reiterades ocasions amb la ministra d'Hisenda, que al mateix temps és considerada la política que més s'acosta a la dreta de tot l'executiu. Serà clau, per tant, el nom que la substitueixi i la seva relació amb la líder de Sumar. Sánchez, després del complex consell de ministres, està advertit.
Advertit i és per això que més que mai ha de tocar de peus a terra. També Junts fa recordatoris constantment sobre el pes dels seus set diputats. Mentre Sánchez entrava al consell de ministres, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, anunciava que la seva formació votaria en contra d'un reial decret per modificar la llei d'enjudiciament civil i per regular les qüestions prejudicials. La norma ve de la passada legislatura i va decaure quan Sánchez va convocar eleccions. Els juntaires estan inquietats perquè consideren que es pot convertir en un entrebanc per a l'aprovació de l'amnistia i és per aquest motiu que no li faran confiança. Això suposa un nou maldecap per Sánchez.
[noticiadiari]2/266918[/noticiadiari]
I mentrestant les esquerres fan pinya. També aquest dimecres ERC, Bildu, Podem i BNG han entrat a registre la petició d'una comissió d'investigació sobre la Reial Federació Espanyola de Futbol, especialment sota la presidència de Luis Rubiales, autor de l'agressió a la jugadora Jenni Hermoso. Les comissions d'investigació durant aquesta legislatura són protagonistes després de la creació d'una sobre el "Catalangate" -impulsada per ERC, Bildu i BNG- i altres dues sobre l'Operació Catalunya i el 17-A, a petició de Junts i PNB. Totes elles, fruit dels pactes per a la mesa del Congrés. Ara, caldrà veure si el PSOE es posa al costat de l'independentisme d'esquerres per aprovar la nova comissió i no enfadar excessivament als socis.
Referèndum? "Punt de trobada"
Així, com un trapezista, el líder del PSOE va fent passos en aquesta legislatura. També amb una ambigüitat que li doni marge de maniobra. Referèndum? Durant la seva intervenció des de la Moncloa d'aquest dimecres no ha tancat la porta. Ha donat per inaugurada una "nova fase del diàleg" amb l'independentisme, expressió que utilitza sovint el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Ha confiat a trobar un "punt de trobada" entre l'autodeterminació que reclamen ERC i Junts i l'oposició a aquesta que encarna el govern espanyol. Primer, però, el finançament serà el cavall de batalla de les negociacions amb Aragonès i així ho ha dit. ERC colla i no està disposada a no tenir resultats a curt termini.
És així que el consell de ministres ha aprovat el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital a Catalunya, pactada en la reunió de la setmana passada entre Aragonès i Sánchez. Poc després la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que Catalunya és el primer territori receptor de l'Estat, amb la recepció de 23.255 milions d'euros d'entregues a compte fins al desembre, un 11% més que fa un any. Sánchez sap que necessita donar bones notícies als catalans.
El balanç de Feijóo
Amb el balanç fet, dijous serà el torn de les crítiques més cruentes. A les 11:00 hores, des d'un hotel situat a la plaça d'Espanya de Madrid, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, farà balanç de l'any. De moment la seva companya de partit i presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ja ha fet el seu: "Sánchez és un comunista que rep el suport de l'independentisme que porta a la seva esquena els més greus delictes".
Ayuso diu que Sánchez és "un comunista", que el govern espanyol és "d'ultraesquerra" i que vol "liquidar la Constitució" https://t.co/BFRF6Ps5J0 pic.twitter.com/Pz52go1gQ2
— NacióDigital (@naciodigital) December 27, 2023