El ministre d’Economia d’Irlanda, Michael Noonan, ha dit que el govern irlandès no té “cap altra alternativa” que la de recórrer la decisió de la Comissió Europea. “És necessari per defensar la integritat del nostre sistema fiscal, per oferir certesa a les empreses”, ha assegurat el ministre. Des d’Apple, Tim Cook ha avisat que “utilitzant la teoria de la Comissió, totes les empreses a Irlanda i arreu d’Europa de sobte tenen el risc de ser subjectes a impostos d’acord amb unes lleis que mai van existir”.
Cook ha assenyalat que la decisió de la Comissió “és un intent de reescriure la història d’Apple a Europa, ignorar les lleis fiscals d’Irlanda i canviar totalment el sistema impositiu internacional en el procés”. El director executiu de la multinacional nord-americana ha assegurat que “mai” van demanar ni van rebre un “tracte especial” a Irlanda.
Segons Cook, la Comissió vol “substituir el sistema fiscal irlandès amb el que creu que la llei hauria d’haver estat”. “Això suposa un cop devastador per la sobirania dels estats membres de la UE pel que fa als seus propis afers fiscals, i al principi de certesa legal a Europa”, ha afegit.
La Comissió Europea reclama a Apple que pagui 13.000 milions d’euros en impostos que Irlanda hauria d’haver recaptat, però que la multinacional nord-americana va poder esquivar entre el 2003 i el 2014 gràcies a un acord amb el govern irlandès que Brussel·les considera il·legal. La comissària de la Competència, Margrethe Vestager, ha denunciat que Apple va arribar a pagar només 50 euros per cada milió d’euros de beneficis a Europa l’any 2014, l’equivalent al 0,005% de l’impost de societats.

La comissaria de Competència Margrethe Vestager Foto: Comissió Europea