La Comissió Europea té previst proposar aquesta setmana multar Espanya per la manipulació de les estadístiques de dèficit i deute al País Valencià mitjançant l'ocultació sistemàtica d'una part de la despesa sanitària, segons han avançat a Europa Press fonts comunitàries.
La sanció pel falsejament del dèficit valencià es debatrà aquest dimecres a la reunió del col·legi de comissaris i s'aprovarà formalment divendres. El seu import serà "molt inferior" al màxim previst en la legislació de la UE, que és el 0,2% del PIB del país (2.000 milions d'euros en el cas d'Espanya), d'acord amb les fonts consultades. La proposta de sanció haurà de ser ratificada a continuació per l'Ecofin.
Els portaveus oficials de la Comissió han eludit pronunciar-se sobre aquesta informació. "L'informe ha de ser adoptat per la Comissió d'aquí a l'11 de maig", s'han limitat a assenyalar.
Primer cop que Brussel·les utilitza els nous poders
Es tracta de la primera vegada que Brussel·les utilitza els seus nous poders per investigar una possible manipulació estadística en un Estat membre i sancionar als responsables. Aquesta legislació es va aprovar el 2011 arran de la manipulació de les estadístiques de Grècia, i el descobriment va marcar l'origen de la crisi de deute.
L'executiu comunitari va llançar una investigació formal sobre la possible manipulació de les estadístiques del País Valencià el juliol del 2014. L'objectiu era determinar si "per causa d'unes declaracions incorrectes de les despeses" d'aquest territori "ja fossin deliberades o una negligència greu, es van tergiversar les dades sobre el dèficit de l'Estat espanyol al llarg de diversos anys" i descobrir qui van ser els responsables. Les indagacions s'han concentrat en les despeses sanitàries no reconegudes durant el període 1988-2011.
El possible falsejament de les estadístiques es va fer públic el maig del 2012, en plena crisi de deute, quan l'Estat va informar Eurostat que el dèficit del 2011 hauria de revisar-se a l'alça en 0,4 punts percentuals, fins al 8,9% del PIB, respecte a la xifra notificada unes setmanes abans.
Això es devia sobretot a la detecció de despeses no registrades en les comunitats autònomes de València i Madrid. Eurostat va enviar de seguida una missió d'inspectors a Espanya per determinar la naturalesa del problema. Pel que fa a Madrid, ha considerat que l'ajust podria considerar-se un cas excepcional, però a la València va decidir engegar una investigació en profunditat per possible manipulació continuada. Les irregularitats només es van corregir el 2012, quan Eurostat va detectar el problema.
L'executiu espanyol va intentar paralitzar l'expedient
El govern espanyol va intentar paralitzar l'expedient mitjançant un recurs davant del Tribunal de Justícia de la UE al·legant que "no existeixen indicis seriosos de l'existència de fets que siguin constitutius de tergiversació de les dades relatives al dèficit i al deute".
També va acusar l'executiu comunitari d'haver realitzat "una investigació encoberta, al marge del procediment establert, amb menyscabament dels drets de defensa d'Espanya". Tot i això, el Tribunal de Justícia ni tan sols ha celebrat encara la vista sobre el cas.
Brussel·les multarà Espanya per manipular el dèficit del País Valencià
La CE aprovarà divendres una sanció per ocultació de part de la despesa sanitària
Ara a portada
Publicat el 05 de maig de 2015 a les 17:00
Et pot interessar
-
Economia Freixenet anuncia un ERO que afecta 180 treballadors
-
Economia Brussel·les manté la mà estesa als EUA mentre negocia els aranzels i reclama «claredat» a Trump
-
Economia Ets mare d'un menor de tres anys? Hisenda et pot retornar 1.200 euros a la renda
-
Economia L'electricitat serà gratis gairebé tot el dissabte, amb el preu total més baix des de fa un any