Caixa Penedès ratifica la "fusió freda"

Amb Sa Nostra, Caja Murcia i Caja Granada

Publicat el 17 de setembre de 2010 a les 16:36
D'esquerra a dreta, el director general de Caixa Penedès, Ricard Pagès, el president, Josep Colomer, i el secretari general, Ricard Banquells. Foto: Mar Martí

Les Assemblees generals de Caixa Penedès i Sa Nostra han ratificat, aquest dijous, l'acord d'integració al SIP Mare Nostrum amb Caja Murcia i Caja Granada. El nou grup financer, que suma una mica més de 4 milions de clients, es converteix en el quart del sistema de caixes espanyol per fons propis amb 3.900 euros. Mare Nostrum està participat en un 39 % per Caja Murcia, un 27 % per Caixa Penedès, un 19,5 % per Caja Granda, i un 14,5 % per Sa Nostra. La decisió presa aquest dijous per les assemblees generals de les quatre caixes ha donat llum verd a la constitució d'un grup financer que té l'objectiu d''abarcar tot l'Arc Mediterrani', segons ha dit el director general de Caixa Penedès, Ricard Pagès.


L'acord que s'ha ratificat aquest dijous per les assemblees de les quatre caixes es tracta d'una 'fusió freda' sota la fórmula de Sistema Institucional de Protecció (SIP). El nou grup financer es converteix en el quart del sistema de caixes espanyol per fons propis, amb 3.855 milions d'euros de Core Capital; el cinquè per volum de negoci, amb 103.433 milions d'euros; el cinquè per resultats atribuïts, amb 228 milions d'euros; el sisè per volum d'actius, amb 73.055 milions d'euros i el quart per nombre d'oficines, amb 1.703.

Cadascuna de les quatre caixes mantindrà la seva personalitat jurídica, la seva marca, la seva lleialtat territorial i el seu negoci minorista com també els seus propis òrgans de govern i la seva Obra Social. Tanmateix, pel què fa als àmbits 'clau' de negoci i 'gestió' es crearà una Societat Central que operarà amb el nom de Banc Mare Nostrum, que tindrà la seu a Madrid. El director general de Caixa Penedès ha expressat que les caixes 'continuaran tenint els seus òrgans de govern', la seva 'assemblea pròpia' com també el seu ' consell d'administració i l'obra social'.

La distribució del mercat es farà entorn d'una 'zona natural' per a cada caixa del grup i es crearà una zona comuna d'expansió. Caixa Penedès tindrà com a zona natural Catalunya i Aragó; Sa Nostra tindrà les Illes Balears i les Canàries; Caja Murcia inclourà Múrcia, Albacete i la Comunitat Valenciana; i Caja Granada tindrà com a zona natural Andalusia, Ceuta i Melilla.

El territori d'expansió és aquell territori que no es troba inclòs en cap de les zones naturals de les caixes. Segons han informat les caixes en un comunicat, està prevista la creació d'una unitat de negoci a la Societat Central que serà responsable dels mercats d'expansió i marcarà les polítiques comercials i de gestió. En un principi, es preveu que la zona d'expansió sigui la Comunitat de Madrid.

Estructura de Mare Nostrum

El Consell d'Administració del grup, en el qual estan representades les quatre entitats, comptarà amb 16 membres. 5 seran en representació de Caja Murcia, 4 en representació de Caixa Penedès, 3 en representació de Caja Granada, 2 en representació de Sa Nostra i també n'hi haurà 2 d'independents.

La Junta General d'Accionistes estarà formada per les quatre caixes. En els acords de major transcendència s'aplicaran les votacions amb majories qualificades reforçades i es requerirà el 91% dels vots, mentre que per als acords rellevants es requerirà una majoria qualificada del 76% dels vots.

Tancament de 171 oficines

El director general de Caixa Penedès, Ricard Pagès, ha explicat que en total es tancaran 171 oficines entre totes quatre caixes. Per a Pagès aquesta xifra és 'molt petita' i, a més, les condicions 'han estat votades per tots els sindicats'. L'acord també contempla un programa de prejubilacions que afectarà un total de 1.049 treballadors i mesures per compensar la mobilitat geogràfica i els trasllats.